Σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα Εξοικονομώ - Ανακαινίζω, που αφορά κυρίως σε κλειστά ακίνητα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της 23ης Prodexpo. Το πρόγραμμα εντάσσεται στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό για τη στέγαση των νέων ανθρώπων και θα προβλέπει επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ανακαίνιση κατοικιών. Ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε πως "υπάρχει η ανάγκη η νέα γενιά να μισθώσει κατοικίες σε λογικές τιμές συγκριτικά με τα εισοδήματά της. Για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε μια πολυεπίπεδη πολιτική σχετικά με την προσιτή κατοικία", εξήγησε ο 'Α. Σκέρτσος, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες κλειστών και παλαιών κατοικιών. "Περίπου το 85% των ακινήτων στη χώρα είναι άνω των 20 ετών. Υπάρχει μεγάλο απόθεμα κλειστών και παλαιών κατοικιών και πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες, ώστε να τα ανοίξουν", τόνισε.
Το 2020, το πρώτο έτος της πανδημίας του COVID-19, περίπου 127 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο σπαταλήθηκαν στην ΕΕ, σύμφωνα με μια πρώτη πανευρωπαϊκή παρακολούθηση της σπατάλης τροφίμων που δημοσιεύθηκε από τη Eurostat. Τα νοικοκυριά παρήγαγαν το 55% των απορριμμάτων τροφίμων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 70 κιλά ανά κάτοικο. Το υπόλοιπο 45% ήταν απόβλητα που δημιουργήθηκαν προς τα πάνω στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων από τους καταναλωτές παραμένει πρόκληση τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως. Τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων (55% του συνόλου) είναι σχεδόν διπλάσια από τα απορρίμματα τροφίμων που προέρχονται μαζί από τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής (11%, 14 κιλά ανά άτομο) και της παραγωγής τροφίμων και ποτών (18%, 23 κιλά ανά άτομο).
Σταθερό στο 0,35% παραμένει το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τους τραπεζικούς φορείς προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ για τις υπόλοιπες, αυξάνεται και διαμορφώνεται, πλέον, σε επίσης σταθερό 1%. Τα παραπάνω προβλέπονται σε Κοινή Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ.κ. Χρήστου Σταϊκούρα και Θόδωρου Σκυλακάκη. Στο πλαίσιο της νέας ΚΥΑ, επισημαίνεται πως τα παραπάνω επιτόκια ισχύουν για όσες δανειακές συμβάσεις συναφθούν μεταξύ των τραπεζικών φορέων και των δικαιούχων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την έναρξη ισχύος της απόφασης και μέχρι την έναρξη ισχύος τυχόν απόφασης τροποποίησής της, με την οποία θα αναθεωρείται το ελάχιστο προβλεπόμενο επιτόκιο.
Την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022, λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος/Ετήσιος Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού) στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" για το τρέχον έτος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι επιχειρήσεις να εκπληρώσουν έγκαιρα τη σχετική υποχρέωση.
Σε 13,6 δισ. ευρώ (7,5% του ΑΕΠ) διαμορφώθηκε πέρυσι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης (σύμφωνα με το ESA 2010), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2021 εκτιμάται στα 353 δισ. ευρώ (194,5% του ΑΕΠ). Παράλληλα, το ΑΕΠ εκτιμάται σε 181,675 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τη δεύτερη δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, ενώ κατά την πρώτη δημοσιοποίηση (Απρίλιος 2022) το έλλειμμα είχε εκτιμηθεί σε 7,4% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος σε 193,3% του ΑΕΠ. Οι αναθεωρήσεις στη δεύτερη δημοσιοποίηση οφείλονται κυρίως σε επικαιροποιημένα στοιχεία, σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών και στην αναθεώρηση του ΑΕΠ. Η μεταβολή του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην αναθεώρηση του ΑΕΠ.
Στις 2 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί το καλάθι του νοικοκυριού, θα διατηρείται για επτά μέρες και θα αλλάζει κάθε Τετάρτη. Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ενώ υπογράμμισε ότι το υπουργείο δέχεται, εκτός από την υποχρεωτική εφαρμογή του καλαθιού για τις μεγάλες αλυσίδες (είναι γύρω στις 15-17 αλυσίδες), να συμμετάσχουν και μικρότερες αλυσίδες. "Δεχόμαστε να υπάρχει ξεχωριστό καλάθι από οποιαδήποτε άλλη μικρή αλυσίδα, αλλά αν το κάνει απλώς θα πρέπει να το τηρήσει" είπε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και θα προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ την ημέρα. "Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας" σχολίασε ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση εάν θα έχει προλάβει η Επιτροπή να γνωμοδοτήσει τις επόμενες επτά ημέρες, καθώς, όπως είπε, η νομοθετική ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση εντός της προσεχούς εβδομάδας.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με αυτή θα προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου του 2023. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, μαζί με την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία, μέτρο που σε πρώτη φάση θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείεται, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν να παραταθεί. Δικαιούχοι του επιδόματος εφέτος είναι περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ πέρυσι ήταν κάτι λιγότερο από 900 χιλ. και αυτό διότι έχουν διευρυνθεί τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ θα αυξηθεί και η βάση για το περιουσιακό κριτήριο, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Το ανώτερο ποσό που μπορεί να λάβει ένα νοικοκυριό είναι τα 800 ευρώ από 750 ευρώ πέρυσι, και το κατώτερο τα 100 ευρώ, όσο ήταν και πέρυσι.
Στα 359,110 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος το β' τρίμηνο εφέτος έναντι 354,114 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2021. Αυτό προκύπτει από τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Τα συνολικά έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε 27,385 δισ. ευρώ από 21,464 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2021. Οι φόροι στο εισόδημα και την περιουσία διαμορφώθηκαν σε 6 δισ. ευρώ (21,9% των συνολικών εσόδων) από 4,713 δισ. ευρώ (22% των συνολικών εσόδων) το β' τρίμηνο πέρυσι. Οι κοινωνικές εισφορές ήταν 7,416 δισ. ευρώ (27,1% των συνολικών εσόδων) έναντι 6,229 δισ. ευρώ (29% των συνολικών εσόδων) πέρυσι. Οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν σε 25,830 δισ. ευρώ από 24,890 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2021.
«Υπήρχε ισχυρή βούληση» για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας ότι από τη μια, «διαφορετικά κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές προτεραιότητες», όμως από την άλλη έγιναν σημαντικά βήματα. Όσον αφορά το τι συμφώνησαν οι 27, υπογράμμισε ότι «η κοινή αγορά είναι μεγάλο βήμα μπροστά, είναι οι κανόνες κοινής χρήσης του φυσικού αερίου, οι συμφωνίες αλληλεγγύης και οι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση σοβαρής διακοπής. Είναι το ζήτημα των υπερβολικών τιμών και πώς θα τις περιορίσουμε. Υπάρχουν δύο διαφορετικά μοντέλα στο τραπέζι πάνω στα οποία θα εργαστούμε. Το ένα στο επίπεδο του TTF, το άλλο αφορά στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
Αύξηση 42% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Αύγουστο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2021, έναντι αύξησης 31,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2021 με το 2020. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή στον τζίρο των εγχώριων βιομηχανιών προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας (αύξηση 42,3% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίησης και αύξηση κατά 13,5% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων- λατομείων), καθώς και από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, (αύξηση κατά 50,9% του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς, αύξηση κατά 37% του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς). Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 15% τον Αύγουστο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2022.