Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Eurostat: Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 9,9% τον Σεπτέμβριο

  • Oct 20, 2022

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 9,9% το Σεπτέμβριο του 2022, από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Ένα χρόνο νωρίτερα, το Σεπτέμβριο του 2021, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν στο 3,4%. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 10,9% τον Σεπτέμβριο του 2022, από 10,1% τον Αύγουστο και 3,6% το Σεπτέμβριο του 2021. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (6,2%), στη Μάλτα (7,4%) και στη Φινλανδία (8,4%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (24,1%), στη Λιθουανία (22,5%) και στη Λετονία (22,0%). Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε είκοσι. Στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 12,1% το Σεπτέμβριο του 2022, από 11,2% τον Αύγουστο και 1,9% το Σεπτέμβριο του 2021. Τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+4,19 %) ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,47 %), τις υπηρεσίες (+1,80 %) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,47%).

Περισσότερα


ΤτΕ: Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 776 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο Προϋπολογισμός σε ταμειακή βάση στο 9μηνο 2022

  • Oct 20, 2022

Πρωτογενές πλεόνασμα εμφάνισε ο Κρατικός Προϋπολογισμός τον Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ταμειακή βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο ο Κρατικός Προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 295 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 776 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 7,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Στο επίπεδο της Κεντρικής Διοίκησης, στο εννεάμηνο καταγράφεται μικρότερο έλλειμμα (5,3 δισ. ευρώ) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (11,1 δισ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού τα οποία διαμορφώθηκαν σε 40,482 δισ. ευρώ, από 33,079 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 43,925 δισ. ευρώ, από 45,296 δισ.  ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021. Για τόκους ο Προϋπολογισμός κατέβαλε 5,3 δισ. ευρώ. έναντι 5,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Περισσότερα


ΔΥΠΑ: Από 24/10 οι αιτήσεις για επιχορήγηση νεανικής επιχειρηματικότητας 14.800 ευρώ

  • Oct 20, 2022

Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου και ώρα 13:00 ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για τον β΄ κύκλο του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες». Ο στόχος της 12μηνης δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.000 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στις γυναίκες. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και ώρα 15:00. Δικαιούχοι της δράσης είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι 18-29 ετών, που θα υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου. Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr.

Περισσότερα


ΕΕ: Κοινές προμήθειες φυσικού αερίου, μηχανισμός περιορισμού των τιμών, αλληλεγγύη και μείωση της ζήτησης

  • Oct 19, 2022

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη έναν νέο κανονισμό έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού. Η Επιτροπή προτείνει την κοινή αγορά φυσικού αερίου, ένα μηχανισμό περιορισμού των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF, μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Επίσης, προτείνει κοινές αγορές φυσικού αερίου για τη διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών και την αποφυγή ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών. Η Επιτροπή θα αναθέσει σε έναν πάροχο υπηρεσιών να οργανώσει τη συγκέντρωση της ζήτησης σε επίπεδο ΕΕ, ομαδοποιώντας τις ανάγκες εισαγωγής αερίου και αναζητώντας προσφορές στην αγορά που να ανταποκρίνονται στη ζήτηση. Προτείνει την υποχρεωτική συμμετοχή των κρατών μελών σε κοινές προμήθειες, για τη συγκέντρωση τουλάχιστον του 15% της πλήρωσης αποθήκευσης. Οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία αγορών φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση25,6% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καταλυμάτων

  • Oct 19, 2022

Αύξηση κατά περίπου 336,2 εκατ. ευρώ ή 25,6% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων της χώρας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καταλυμάτων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, τον Αύγουστο εφέτος και ανήλθε σε 1.649.985.730 ευρώ, έναντι 1.313.803.846 ευρώ τον Αύγουστο 2021. Ενώ, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2022 ανήλθε σε 248.386.359 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με τον Αύγουστο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 214.060.495 ευρώ. Αθροιστικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2022 ανήλθε σε 1.898.372.089 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24,3% σε σχέση με τον Αύγουστο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 1.527.864.341 ευρώ.

Περισσότερα


Ανάπτυξη 8,4% καταγράφηκε πέρυσι στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ

  • Oct 19, 2022

Ανάπτυξη 8,4% καταγράφηκε πέρυσι στην ελληνική οικονομία, με την ΕΛΣΤΑΤ να βελτιώνει έστω και οριακά την πρώτη εκτίμησή της του Μαρτίου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,3%. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, το ΑΕΠ ανήλθε πέρυσι σε 181,343 δισ. ευρώ. Στην άνοδο του ΑΕΠ συνετέλεσαν τα εξής: Η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 4,9% σε σχέση με το 2020, έναντι αύξησης 6,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 5,9% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης 2,2%. Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) κινήθηκε ανοδικά κατά 21,4%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 17,7%, έναντι αύξησης 16,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 24,1%, έναντι αύξησης 21,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

Περισσότερα


Άνοδος 4 θέσεων για την Ελλάδα στο Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας 2022

  • Oct 19, 2022

Την 29η θέση μεταξύ 38 χωρών του ΟΟΣΑ, ωστόσο βελτιωμένη κατά τέσσερις θέσεις, καταλαμβάνει η Ελλάδα στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας που δημοσιεύει σήμερα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών στη χώρα μας, σε συνεργασία με το Tax Foundation. Πέρυσι, η Ελλάδα ήταν στην 33η θέση.  Ο Δείκτης Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας μετρά σε ποιο βαθμό το φορολογικό σύστημα μιας χώρας προάγει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, χρησιμοποιώντας πάνω από 40 μεταβλητές σε πέντε κατηγορίες: φόρος εισοδήματος εταιρειών, φόροι φυσικών προσώπων, φόροι κατανάλωσης, φόροι ιδιοκτησίας και κανόνες διεθνούς φορολόγησης. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση σε ό,τι αφορά τους εταιρικούς φόρους, στη 17η θέση ως προς τη φορολόγηση φυσικών προσώπων, στην 30η θέση ως προς τη φορολόγηση της κατανάλωσης, στην 30η θέση ως προς τους φόρους επί της ιδιοκτησίας, και στην 25η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.

Περισσότερα


Εκτέλεση Προϋπολογισμού: Πάνω από τον στόχο κατά 4,9 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα στο εννεάμηνο

  • Oct 18, 2022

Αυξημένα κατά 13,7% ή 4,902 δισ. έναντι του στόχου εμφανίζονται τα έσοδα από φόρους το εννεάμηνο του 2022 (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος) σύμφωνα με τα στοιχεία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών και διαμορφώνονται σε 40,644 δισ. ευρώ.   Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σχολιάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τόνισε: «Αφού ληφθούν υπόψη οι προεισπράξεις ΕΝΦΙΑ και εσόδων από το φόρο εισοδήματος, που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, λόγω της αλλαγής του τρόπου καταβολής των δυο αυτών φόρων, τα φορολογικά έσοδα του μηνός Σεπτεμβρίου είναι συμβατά με τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού και των ενδείξεων για ισχυρή ανάπτυξη και το τρίτο τρίμηνο του 2022».

Περισσότερα


Χρ. Σταϊκούρας: Προϋπολογισμός συνέπειας, αλλά και δύσκολων ισορροπιών

  • Oct 18, 2022

«Ιστορικό προϋπολογισμό για την Ελλάδα» και «ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας» χαρακτήρισε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 ο υπουργός Οικονομικών, κατά την τοποθέτησή του, στο πλαίσιο της συζήτησης που ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Όπως παρατήρησε ο κ. Σταϊκούραςπρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. «Κλείνει έτσι ένα δύσκολο, επίπονο κεφάλαιο για τη χώρα μας, έχοντας ήδη ανοίξει μια πιο ελπιδοφόρα σελίδα στο τόσο ρευστό περιβάλλον και απαιτητικό μέλλον που διαμορφώνουν οι διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις» σημείωσε. Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ακόμη πως το προσχέδιο είναι ένας προϋπολογισμός δύσκολων ισορροπιών, που καλείται να συγκεράσει προκλήσεις, μέσα σε ένα ασταθές, γεμάτο υψηλές αβεβαιότητες, ανοδικούς κινδύνους, νέες απειλές και μεγάλη μεταβλητότητα διεθνές περιβάλλον, που επηρεάζει και την Ελλάδα. «Είναι όμως και ένας προϋπολογισμός συνέχειας, συνέπειας και σταθερότητας. Είναι ένας προϋπολογισμός που αναδεικνύει τις αυξημένες αντοχές, την σημαντική ανθεκτικότητα, τις ισχυρές δυνάμεις, τις μεγάλες δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» τόνισε.

Περισσότερα


Κ. Χατζηδάκης: Θετικό το ισοζύγιο της απασχόλησης τον Σεπτέμβριο και το εννεάμηνο του 2022

  • Oct 18, 2022

«Η ελληνική οικονομία αντέχει και η αγορά εργασίας κινείται θετικά» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, με αφορμή τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», που δημοσιεύθηκαν και, σύμφωνα με τα οποία, το ισοζύγιο της απασχόλησης ήταν θετικό τον Σεπτέμβριο, αλλά και το εννεάμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εννεαμήνου του έτους ήταν θετικό κατά 263.463 θέσεις εργασίας, ενώ το ισοζύγιο του Σεπτεμβρίου ήταν θετικό κατά 26.238 θέσεις εργασίας.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR