Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Φον ντερ Λάιεν: Θα εγκρίνουμε ακόμη ένα πακέτο νομοθετικών προτάσεων για την ενέργεια την Τρίτη

  • Oct 17, 2022

Tην Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, μετά τη συνεδρίαση του σώματος των επιτρόπων στο Στρασβούργο, αναμένονται οι νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια, όπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Καλή συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη για την ενέργεια με μέλη του σώματος των επιτρόπων. Σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά στην εφαρμογή του οδικού χάρτη που παρουσιάστηκε στους ηγέτες στην άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Θα εγκρίνουμε ακόμη ένα πακέτο νομοθετικών προτάσεων στην επόμενη συνεδρίαση του κολεγίου μας, την Τρίτη» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Περισσότερα


Eurostat: Στα 51 δισ. ευρώ το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ τον Αύγουστο

  • Oct 17, 2022

Αρνητικό ρεκόρ από το 2015 σημείωσε τον Αύγουστο το εμπορικό έλλειμμα της ευρωζώνης, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας εκτίναξαν τις με σειρά τους τις τιμές των εισαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι το εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης τον Αύγουστο καταγράφηκε στα 51 δισ. ευρώ, το υψηλότερο έλλειμμα που έχει καταγράψει το μπλοκ από τότε που η Λιθουανία έγινε μέλος της ΕΕ Ιανουάριο του 2015. Το έλλειμμα διογκώθηκε από τον Ιούλιο, όταν ήταν 34 δισ. ευρώ, σηματοδοτώντας τον δέκατο συνεχή μήνα αρνητικού ισοζυγίου, σε μια σημαντική αλλαγή για την ΕΕ, η οποία ιστορικά κατέγραφε μεγάλα πλεονάσματα. Η μετάβαση από πλεόνασμα σε έλλειμμα είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της εκτίναξης του κόστους για τις εισαγωγές ενέργειας.

Περισσότερα


Υπουργείο Εργασίας: Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 21 Οκτωβρίου

  • Oct 17, 2022

Συνολικά 75,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 109.000 δικαιούχους, κατά την εβδομάδα 17-21 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: 1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν: 24,5 εκατ. ευρώ σε 900 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ και 13,5 εκατ. ευρώ σε 41.692 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας). 2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές: 15 εκατ. ευρώ σε 45.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων, ενώ 21 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, 1,5 εκατ. ευρώ σε 2.500 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος 39,3% ο τζίρος των εταιριών το β’ 3μηνο

  • Oct 14, 2022

Αύξηση 39,3% σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων ανήλθε σε 111.266.580 χιλ. ευρώ από 79.861.578 χιλ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2022, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2021, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, κατά 128,8%. Τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2021 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία κατά 14,4%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα, κατά 4,2%.

Περισσότερα


Βοηθητικό εγχειρίδιο για αιτήσεις έκτακτης επιχορήγησης σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας

  • Oct 14, 2022

Ένα πρόσθετο υποστηρικτικό εργαλείο βρίσκεται πλέον στη διάθεση των ενδιαφερομένων για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στη δράση «Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν». Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει οδηγίες σχετικά με την απόκτηση στοιχείων πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και την εγγραφή, κατά περίπτωση, νέου ή υφιστάμενου χρήστη στο πρόγραμμα. Παράλληλα αποτελεί ένα αναλυτικό εργαλείο για την διαδικασία υποβολής αίτησης και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει αναλυτικά  τον ορθό τρόπο συμπλήρωσης του κάθε πεδίου της αίτησης χρηματοδότησης στη δράση.  Αναλυτικά το βοήθημα: εδώ

Περισσότερα


ΣΕΒ: Πάνω από 4,5 χρόνια για την επίλυση μιας δικαστικής διαφοράς για τις ελληνικές επιχειρήσεις

  • Oct 14, 2022

Ψηφιοποίηση των διαδικασιών και κωδικοποίηση της νομοθεσίας, είναι οι δύο βασικές προτάσεις του ΣΕΒ για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης. Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος σε σχετική έκθεση, παρά τα βήματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, το ελληνικό δικαστικό σύστημα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από χαμηλό βαθμό τεχνολογικής διείσδυσης, όπως αποτυπώνεται σε δείκτες μελετών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ.ά. Συγκεκριμένα ο χρόνος οριστικής επίλυσης μιας δικαστικής διαφοράς για τις ελληνικές επιχειρήσεις ξεπερνά τα 4,5 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2020. Αυτή η επίδοση κατατάσσει την Ελλάδα 146η μεταξύ 190 χωρών και στην τελευταία θέση στην ΕΕ. Επίσης σύμφωνα με το EU Justice Scoreboard (2022), η Ελλάδα το 2019 εμφάνιζε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ΕΕ για την επίλυση μιας αστικής ή εμπορικής υπόθεσης με 637 ημέρες (πάνω από 1,5 χρόνο), επίδοση που την περίοδο της πανδημίας εκτιμάται ότι επιδεινώθηκε.

Περισσότερα


Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

  • Oct 14, 2022

Ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή του τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις καθώς μόλις την προηγουμένη Δευτέρα τα δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου οδηγούσαν σε εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής στο 1,55 ευρω ανά λίτρο. Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου περιλαμβάνουν την επιδότηση ύψους 0,25 ευρω ανά λίτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Δεν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια. Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

Περισσότερα


ΙΟΒΕ: Ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2022 στο 6%

  • Oct 13, 2022

Στο επίπεδο του 6% αναθεώρησε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2022 στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με την τριμηνιαία έκθεση που εκδίδει για την Ελληνική Οικονομία. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι προοπτικές επιδεινώνονται, καθώς η αβεβαιότητα για τη διάρκεια του πολέμου παραμένει. Σημαντικότερη οικονομική συνέπεια του πολέμου σε παγκόσμια κλίμακα είναι η εκτίναξη του πληθωρισμού, ο οποίος τον Αύγουστο στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε το 10,3%, επίπεδο που είναι το μέγιστο των τελευταίων 39 ετών.  Το ΙΟΒΕ αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάκαμψη το 2022, σε 6%, σε σταθερές τιμές, λόγω ισχυρότερης διεύρυνσης της ιδιωτικής κατανάλωσης (8,1%) και των εξαγωγών (12,5%).

Περισσότερα


Νέο χρονοδιάγραμμα για τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

  • Oct 13, 2022

Για το καλοκαίρι του 2023 αντί στις αρχές του έτους φαίνεται ότι μετατίθεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS που διαθέτουν οι επιχειρήσεις για τη διεκπεραίωση των πληρωμών με κάρτες, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων κ. Δημήτρης Κατράδης και ο Αντιπρόεδρος κ. Γρηγόρης Γιαννούκος. Παράλληλα, κλείνουν οι δυνατότητες παρέμβασης στις διαδικασίες έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης από λοιπούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς και δεν θα είναι δυνατή πλέον η εκτύπωση αποδείξεων - μαϊμού, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα αλλοίωσης των δεδομένων των συναλλαγών που δηλώνονται στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, καθώς μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα έχουν αλλάξει οι προδιαγραφές κι αυτών των μηχανισμών ώστε να λειτουργούν όπως και οι φορολογικές ταμειακές μηχανές.

Περισσότερα


ΔΝΤ: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 5,2% εφέτος και 1,8% το 2023

  • Oct 12, 2022

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,2% εφέτος και 1,8% το 2023 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook). Η επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2023 αναμένεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο περαιτέρω εξασθένισης της παγκόσμιας οικονομίας και της οικονομίας της Ευρωζώνης. Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί - με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat - σε μέσα επίπεδα εφέτος στο 9,2% για να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023 και περαιτέρω στο 1,9% το 2027. Η ανεργία θα συνεχίσει να υποχωρεί και το επόμενο έτος στο 12,2% από 12,6% φέτος και 15% το 2021. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,7% του ΑΕΠ εφέτος και να υποχωρήσει στο 6,3% το 2023.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR