Σε 28,109 δισ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης το β’ τρίμηνο εφέτος από 26,843 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ. Οι φόροι σε εισόδημα και περιουσία ήταν 7,143 δισ. ευρώ από 5,999 δισ. ευρώ πέρυσι (25,4% των συνολικών εσόδων έναντι 22,3%), ενώ οι κοινωνικές εισφορές διαμορφώθηκαν σε 7,222 δισ. ευρώ από 7,416 δισ. ευρώ (25,7% των συνολικών εσόδων από 27,6%). Οι δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθαν σε 27,234 δισ. ευρώ από 26,106 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο πέρυσι, με τις πρωτογενείς δαπάνες να διαμορφώνονται σε 25,343 δισ. ευρώ από 24,903 δισ. ευρώ. Οι αμοιβές εξηρτημένης εργασίας ήταν 5,87 δισ. ευρώ από 5,662 δισ. ευρώ πέρυσι (21,6% των συνολικών δαπανών από 21,7%). Οι κοινωνικές παροχές διαμορφώθηκαν σε 11,375 δισ. ευρώ από 10,769 δισ. ευρώ (41,8% των συνολικών δαπανών από 41,3%).
Μετά 17 χρόνια, μια ισχυρή ευρωπαϊκή τράπεζα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική οικονομία γενικότερα, επενδύοντας στην Alpha Bank και στις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Πρόκειται για την UniCredit που ανακοίνωσε στρατηγική επένδυση στην Alpha Bank δρομολoγώντας την ταχεία και πλήρη ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank, μέσω της πρότασης εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η δεσμευτική συμφωνία προβλέπει επίσης συμφωνία στη Ρουμανία για τη δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στην αγορά, μέσω της συγχώνευσης των θυγατρικών των δύο τραπεζών. Επίσης την εμπορική συνεργασία και στην Ελλάδα στα προϊόντα διαχείρισης Χαρτοφυλακίου μέσω της AlphaLife.
Tα 22,65 εκατομμύρια έφθασε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα μας στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 καταγράφοντας αύξηση κατά 18,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα από τον τουρισμό να φθάσουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα 14,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 9,8%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 8, 155δισ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 21,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6,104 δισ. ευρώ.
Κατόπιν ερωτημάτων από επιχειρήσεις και προς αποφυγή δυσερμηνειών και σύγχυσης στον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο, o Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης δίνει σχετικές διευκρινίσεις σχετικά με τον ορισμό του «υπόχρεου παραγωγού».
Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με το σημείο (α) της παρ. 2 του αρ. 11 του ν. 4819/2021 «Ως παραγωγός των προϊόντων της παρ.
1 νοείται: αα) κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο κατ' επάγγελμα (σσ. στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας) παράγει, αναπτύσσει, κατασκευάζει, μεταποιεί, επεξεργάζεται, πωλεί ή εισάγει τα είδη της παρ. 1 ανεξάρτητα από τη χρησιμοποιούμενη τεχνική πώλησης, συμπεριλαμβανομένης της εξ αποστάσεως σύμβασης, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2251/1994 (Α' 191) και διαθέτει τα προϊόντα στην ελληνική αγορά για πρώτη φορά».
Συνεπώς στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση εισάγει στη χώρα – είτε από τρίτη χώρα είτε από άλλη χώρα της ΕΕ – προϊόντα τα οποία προορίζονται για ίδια χρήση τότε υπόχρεος παραγωγός θεωρείται η ίδια η επιχείρηση και φέρει η ίδια όλες τις υποχρεώσεις του υπόχρεου παραγωγού βάσει του νόμου, ανεξάρτητα εάν το προϊόν που εισάγεται προορίζεται προς εμπορική (πώληση) ή ίδια χρήση που σχετίζεται
με την επαγγελματική δραστηριότητα του εισαγωγέα. Τα παραπάνω ισχύουν καθώς τα προϊόντα που εισάγει και διαθέτει στην αγορά – έστω και αν δεν τα μεταπωλεί ή δεν τα χρεώνει στον καταναλωτή – πρόκειται να καταστούν απόβλητο εντός της χώρας και θα πρέπει να διαχειριστούν ως τέτοιο στο μέλλον από κάποιο ΣΣΕΔ.
[Αναζήτηση για το εάν ένας παραγωγός (κατασκευαστής ή εισαγωγέας) συμμετέχει σε ΣΣΕΔ Συσκευασιών μπορεί να γίνει άμεσα στην ιστοσελίδα του ΕΟΑΝ (“Συσκευασίες” ή “Πλαστική Σακούλα”)].
Στο συνημμένο που ακολουθεί παρουσιάζονται ενδεικτικά παραδείγματα.
Αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» από τα 100.000.000 ευρώ σε 145.000.000 ευρώ ανακοινώνουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σκοπός είναι να καλυφθεί το σύνολο των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, τα οποία μετά το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης ανέρχονται πλέον στα 368. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία εμπίπτουν στον κλάδο πληροφορικής και επικοινωνιών, με στόχο: την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με την κατάλληλη αξιοποίηση των ΤΠΕ, την ενδυνάμωση του κλάδου της πληροφορικής, με όρους ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας, τη δημιουργία νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας με ισχυρή εμπορική προοπτική και βιωσιμότητα.
Να υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για τις αμυντικές δαπάνες, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρέμβασή του στο χθεσινό ECOFIN στο Λουξεμβούργο για το υπό αναθεώρηση Σύμφωνο Σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να βρει την ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής ανάπτυξης. Ειδικότερα, ο υπουργός σημείωσε ότι «στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής διακυβέρνησης που αναθεωρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να συνδυάζεται η δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη. Και αυτό, παρότι η Ελλάδα προχωρά και θα συνεχίσει να προχωρά με αξιόπιστες πολιτικές, τόσο απέναντι στην ΕΕ όσο και απέναντι στις αγορές». Ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στην υπεραπόδοση τού προϋπολογισμού και της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπογράμμισε ότι, ανεξαρτήτως των νέων κανόνων, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, διότι αυτό προστάζει η κοινή λογική, αλλά και διότι γνωρίζουμε ότι οι πολιτική μας θα κρίνεται πάντοτε από τις αγορές και τους επενδυτές.
Νέα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, για νεοσύστατες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δημοσίευση του χρονοδιαγράμματος προγραμματισμένων προσκλήσεων του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», οι δράσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν και αφορούν στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι: Η δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι επενδυτές οι οποίοι αναζητούν επιδότηση για την ίδρυση νέας μικρομεσαίας επιχείρησης. Eπιπλέον, η δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Τουριστικών Επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, που αφορά όλη την ελληνική επικράτεια και επικεντρώνεται σε νέες τουριστικές επιχειρήσεις, όπως αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα, ξενοδοχεία, σκάφη αναψυχής, τουριστικά γραφεία.
Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 6 Σεπτεμβρίου 2024, θα διενεργηθεί την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 (Τ+2). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360. Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην ΗΔΑΤ σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.
Αύξηση παρουσίασαν τον Ιούλιο του 2023 τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των καταθέσεων και δανείων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, το Ιούλιο, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και νέων δανείων αυξήθηκαν στο 0,35% και 6,21% αντίστοιχα, ενώ το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,86 εκατοστιαίες μονάδες. Αντίστοιχα, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκαν στο 0,41% και 6,24% αντίστοιχα, με το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων να αυξάνεται στις 5,83 εκατοστιαίες μονάδες. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώθηκε στο 0,35%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,21%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,24%.
Δεκατρία κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν ζητήσει στήριξη με δάνειο, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η 31η Αυγούστου ήταν η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU) που γεννήθηκε μετά την πανδημία, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 385,8 δισ. ευρώ προορίζονταν για τη στήριξη με τη μορφή δανείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβίβασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο την τελική επισκόπηση των αιτημάτων των κρατών μελών για δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Συνολικά 385,8 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη με τη μορφή δανείων είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του RRF. Βάσει των ισχυουσών εκτελεστικών αποφάσεων του Συμβουλίου, επτά κράτη μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία) έχουν ήδη λάβει στήριξη με τη μορφή δανείων, ύψους περίπου 165,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια ακόμα ψηφιακή υπηρεσία, που μειώνει το διαχειριστικό κόστος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, προσφέρει από σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.