Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Ν/σχ υπ.Οικ.: Πιστοληπτική βαθμολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων

  • Sep 22, 2022

Κανόνες για τη χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησης των φυσικών και νομικών προσώπων, μέσω ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, και τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής με την επωνυμία "Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης", προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τίθεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.  Βασικό έργο της Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης είναι η συλλογή και αξιολόγηση πρωτογενών πληροφοριών του Δημοσίου και ο υπολογισμός της πιθανότητας αθέτησης πληρωμής για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, επιχείρηση και φορέας δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα θα μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει - δωρεάν από την Αρχή - την πιστοληπτική του βαθμολόγηση, η οποία θα αποτελεί τη βάση για ευκαιρίες νέας χρηματοδότησης.

Περισσότερα


Από τις 24 Οκτωβρίου οι αιτήσεις στη δράση "Νέα Βιομηχανικά Πάρκα", προϋπολογισμού 63 εκατ. ευρώ

  • Sep 22, 2022

Από τις 24 Οκτωβρίου οι αιτήσεις στη δράση "Νέα Βιομηχανικά Πάρκα" του Ταμείου Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 63 εκατ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση υφιστάμενων βιομηχανικών πάρκων και την ανάπτυξη νέων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανακοίνωσε την δημοσίευση της πρόκλησης της δράσης "Νέα Βιομηχανικά Πάρκα", προϋπολογισμού 63 εκατ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση υφιστάμενων βιομηχανικών πάρκων και την ανάπτυξη νέων. Η δράση, που θα χρηματοδοτηθεί από την EE - Next Generation EU, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", πρόκειται να συμβάλλει στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, μέσω της δημιουργίας ισχυρών βιομηχανικών πάρκων, όπου προωθούνται οι οικονομίες κλίμακας, τα βιομηχανικά οικοσυστήματα και οι συνέργειες που είναι τόσο απαραίτητες για την ελληνική μεταποίηση.

Περισσότερα


Υπ.Οικ.: Οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, εξαιρέσεις από τέλος επιτηδεύματος, μείωση της τιμής του πετρελαίου

  • Sep 21, 2022

Το οριστικό τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στην Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Παράλληλα στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η μείωσης της τιμής στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, αλλά και εξαιρέσεις από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος. Τα παραπάνω αποτελούν υλοποίηση μέρους των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η.1.2023 και εφεξής, ενώ για το έτος 2022 θα ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το έτος 2021. Επίσης, προβλέπει ότι εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ που αυξάνουν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, αλλά και αγρότες και αλιείς. Τέλος, προβλέπεται η μείωση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20 λεπτά το λίτρο στην αντλία, από τις 15 Οκτωβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, με πρόβλεψη για επέκταση του μέτρου εάν χρειαστεί.

Περισσότερα


ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη πλέον η εφαρμογή Appodixi για τους πολίτες

  • Sep 21, 2022

Διαθέσιμη είναι πλέον η εφαρμογή Appodixi για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appodixi και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple) https://apps.apple.com/us/app/appodixi/id1645044371, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Έτσι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους. Όπως σημειώνεται από την ΑΑΔΕ, με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, ενδυναμώνεται η άσκηση του δικαιώματος του πολίτη να ελέγχει τη νομιμότητα των πληρωμών, που κάνει στις συναλλαγές του, για κάθε αγαθό ή υπηρεσία που αγοράζει.

 Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ  

Δείτε ΕΔΩ την ενημερωτική εκστρατεία της ΑΑΔΕ
appodixi: Εσύ σκανάρεις, όλοι κερδίζουμε

Περισσότερα


Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι κλίμακες επιδότησης για τον Οκτώβριο - Στα 90 ευρώ η ενίσχυση για το φυσικό αέριο

  • Sep 21, 2022

Σε τρείς κλίμακες θα γίνει η επιδότηση  για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Οκτώβριο όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το πρωί της Τετάρτης προσθέτοντας ότι για καταναλώσεις πάνω από 501  κιλοβατώρες θα υπάρξει «μπόνους» 50 ευρώ στην επιδότηση αν υπάρχει μείωση στην κατανάλωση κατά 15% την ημέρα σε σχέση με την αντίστοιχη κατανάλωση ο 2021.

Παράλληλα θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση ύψους 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο αλλά και ένα ειδικό τέλος για ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

H Ελλάδα προνόησε και έχει λάβει μέτρα απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης τόνισε ο Κώστας Σκρέκας ξεκινώντας τις ανακοινώσεις του. Ειδικα για τον μηχανισμό για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών είπε ότι ο ελληνικός μηχανισμός έχει αποδώσει 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως είπε είναι τρεις οι στόχοι της κυβέρνησης:

- να συνεχίσουμε τη στήριξη των νοικοκυριών

-να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια όλο τον χειμώνα

- να ενισχύσουμε την προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο θα εφαρμοστεί κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες και αυτή θα αφορά σε όλες τις παροχές, κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Οι τρεις κλίμακες επιδότησης ρεύματος για τα νοικοκυριά

- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες απορροφούμε το 90% της αύξησης με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ/μεγαβατώρα και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα

- Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφούμε το 80% της αύξησης με επιδότηση 386 ευρώ/μεγαβατώρα. Αν έναν νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα.

- Για μηνιαία κατανάλωση άνω των 1.001 κιλοβατώρων η απορρόφηση είναι της τάξης του 70% και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ/μεγαβατώρα και αφορά το 2% των νοικοκυριών. Και εδώ υπάρχει η επιδότηση 50 ευρώ για μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το 2021.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο απορροφούμε σχεδόν το 100% των αυξήσεων πρόσθεσε ο Κώστας Σκρέκας.

 Η επιδότηση στο ρεύμα για επαγγελματίες και αγρότες

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Οκτώβριο:

- Για παροχή ισχύος έως 35 KVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες για τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ/μεγαβατώρα απορροφώνας το 80% της αύξησης.

 - Για όσους ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες ανά μηνα η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση για τον Οκτώβριο θα είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436/μεγαβατώρα.

Συνολικά το ποσό για την επιδότηση στο ρεύμα για τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ.

 Η επιδότηση για το φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο και την επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ Εμπορίας οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και θα απορροφήσει πάνω από το 50% της αύξησης με το μέτρο να αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων.

Για την επιδότηση στο φυσικό αέριο σε μη οικιακούς καταναλωτές και επαγγελματικά τιμολόγια ανακοινώθηκε ότι ανέρχεται στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και αφορά και τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Ειδικό τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς

Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε, τέλος, την επιβολή ειδικού τέλους ύψους δέκα ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από εταιρείες παραγωγής ενέργειας αποκλειστικά και μόνο για την ηλεκτροπαραγωγή. Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικές πηγές καυσίμων όπως το βιομεθάνιο και την υποστήριξη τροποποιήσεων και επέκτασης υποδομών του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.

 

 

Περισσότερα


Ιταλία, Γερμανία και Βουλγαρία απορροφούν τον μεγαλύτερο όγκο των ελληνικών εξαγωγών

  • Sep 20, 2022

Για ένα ακόμη εξάμηνο oι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους με τους πελάτες τους στο εξωτερικό και να παραμείνουν αξιόπιστοι προμηθευτές παρά τα εμπόδια που υψώνουν οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία (υψηλός πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση κ.ά.). Αυτό σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), με αφορμή ανάλυσή του επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Οι εξαγωγές, για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2022, αυξήθηκαν συνολικά κατά 40% και ανήλθαν σε 25,69 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν κατά 51,7%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 42,64 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο βρέθηκαν και πάλι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες παραδοσιακά απορροφούν τον μεγαλύτερο όγκο των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών με την Ιταλία να εξακολουθεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στη 2η θέση παραμένει η Γερμανία. Ακολουθούν η  Βουλγαρία, η Κύπρος και οι ΗΠΑ.

Περισσότερα


ΤτΕ: Σημαντική μείωση του ελλείμματος του Προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου σε ταμειακή βάση

  • Sep 20, 2022

Σημαντικά βελτιωμένη εμφανίζεται η δημοσιονομική εικόνα της χώρας σε ταμειακή βάση στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το ταμειακό έλλειμμα σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης μειώθηκε στο διάστημα αυτό στα 5,58 δισ. ευρώ, έναντι 11,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού στα 35,66 δισ. ευρώ από 28,24 δισ. ευρώ πέρυσι και την μείωση των δαπανών στα 39,2 δισ. ευρώ από 41,21 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Ο Κρατικός Προϋπολογισμός εμφανίζει στο οκτάμηνο του 2022 πρωτογενές πλεόνασμα 481 εκατ. ευρώ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 7,7 δισ. ευρώ πέρυσι. Ωστόσο, σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης εμφανίζει πρωτογενές έλλειμμα 574 εκατ. ευρώ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 6,3 δισ. ευρώ πέρυσι. 

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ Αύξηση 38,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο εφέτος

  • Sep 20, 2022

Αύξηση 38,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιούλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2021, έναντι αύξησης 25,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2021 με το 2020. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή στον τζίρο των εγχώριων βιομηχανιών προήλθε από αύξηση κατά 39% του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποίησης, αύξηση κατά 22,1% του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων - λατομείων. Από αύξηση κατά 39,3% του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς, καθώς και αύξηση κατά 38,1% του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς. Ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 1,3% τον Ιούλιο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2022.

Περισσότερα


ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις επιπλέον 6.500 θέσεις του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών

  • Sep 20, 2022

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις επιπλέον 6.500 θέσεις του επιτυχημένου προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια συζήτησης με ωφελούμενους», σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόσληψη μακροχρόνια (12+ μήνες) ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες και η μηνιαία επιχορήγηση ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, έως τα 750 ευρώ μηνιαία. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.dypa.gov.gr.

Περισσότερα


5,6 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο τα δημόσια έσοδα το 8μηνο του 2022

  • Sep 19, 2022

Θετικά κινήθηκε και τον Αύγουστο η πορεία των δημοσίων εσόδων, αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τον δημοσιονομικό χώρο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, η υπέρβαση έναντι του στόχου είναι της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο 8μηνου η υπέρβαση αυτή διαμορφώνεται σε 5,6 δισ. ευρώ. Σχολιάζοντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε: «"α έσοδα από φόρους είχαν σημαντική υπεραπόδοση και τον Αύγουστο καθώς κατέγραψαν αύξηση 1.401 εκατ. ευρώ ή 32,6% έναντι του στόχου, λόγω της (προ)είσπραξης της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της λήξης της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος. Η απόδοση αυτή είναι συμβατή με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η οικονομία το 2022, ενώ η προείσπραξη εσόδων επομένων μηνών προσθέτει ασφάλεια στην υλοποιούμενη δημοσιονομική πολιτική σε μια κατεξοχήν αβέβαιη περίοδο σε σχέση με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις".

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR