Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα της S&P Global

  • Sep 02, 2022

Στις 48,8 μονάδες έκλεισε τον Αύγουστο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index - PMI), τιμή χαμηλότερη από τις 49,1 μονάδες του Ιουλίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global, η τελευταία τιμή υπέδειξε ακόμα μία μέτρια επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, ενώ η τελευταία μείωση ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2020. Στη συνολική επιδείνωση των συνθηκών συνέβαλε η απότομη μείωση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Ο ρυθμός συρρίκνωσης επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από το τέλος του 2020 και οφείλεται, σύμφωνα με αναφορές στο πλαίσιο της έρευνας, στις χαμηλότερες εισροές νέων παραγγελιών και στην ασθενή ζήτηση από την πλευρά των πελατών.

Περισσότερα


ΓΣΕΒΕΕ: Αμυδρή ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χαμηλές οι προσδοκίες για το μέλλον

  • Sep 02, 2022

Σημάδια σταθεροποίησης αλλά και ανάκαμψης, παρά την παράλληλη εξέλιξη της υγειονομικής, ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης, παρουσιάζει η κατάσταση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2022, η οποία ωστόσο επισκιάζεται από τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, περισσότερες από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (37,1%) δήλωσαν ότι έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (27,8%) ή διαθέσιμα που επαρκούν λιγότερο από μήνα (9,2%).  Παράλληλα, εντείνονται οι επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις. Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων συνεχίζει να αυξάνεται καθώς με βάση τα ευρήματα της έρευνας αυξήθηκε μεσοσταθμικά το κόστος ενέργειας κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%, το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8% και το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%. Συνέπεια του αυξημένου κόστους λειτουργίας ήταν να καταγραφεί νέος ιστορικά υψηλός αριθμός επιχειρήσεων που αύξησαν τις τιμές πώλησης αγαθών/υπηρεσιών. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, 6 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (59,2%) προχώρησαν σε αύξηση των τιμών τους.

Περισσότερα


Παρατείνεται ως τις 23 Σεπτεμβρίου η υποχρέωση για την υποβολή δικαιολογητικών που αφορούν την επιστρεπτέα προκαταβολή

  • Sep 01, 2022

Προθεσμία μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου θα έχουν όσοι έλαβαν ενίσχυση επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και με τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, προχωρούν στη διευκόλυνση όσων επιχειρήσεων δεν έχουν υποβάλει δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς και όσων επιχειρήσεων οι οφειλές βεβαιώνονται μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Ειδικότερα, με την έκδοση σχετικής απόφασης, προβλέπεται ότι οι δικαιούχοι που δεν έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορούν να τα υποβάλουν το αργότερο έως και την 23η Σεπτεμβρίου 2022, προκειμένου να ισχύει η δυνατότητα μη επιστροφής μέρους της ληφθείσας ενίσχυσης, καθώς και η προβλεπόμενη έκπτωση επί του επιστρεπτέου ποσού σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.

Περισσότερα


Οκτώ σημαντικές αλλαγές "φέρνει" το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

  • Aug 31, 2022

Η μείωση του χρόνου παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια (από 20), ο διπλασιασμός των δόσεων για πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 12), η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του τ. Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και η επέκταση της "μάχιμης πενταετίας" σε όλους τους ένστολους, είναι μερικές από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος. Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου αναλύθηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι κυριότερες κατευθύνσεις των προτεινόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, εστιάζουν σε τέσσερις βασικούς άξονες: στην ενιαιοποίηση ασφαλιστικών κανόνων και την αποκατάσταση ανισοτήτων, στην προώθηση προστατευτικών διατάξεων για ευάλωτες ομάδες ασφαλισμένων και στην εναρμόνιση των κανόνων φορολογικής και κοινωνικοασφαλιστικής διοίκησης. Η τελική μορφή του νομοσχεδίου θα είναι σύντομα διαθέσιμη προς διαβούλευση πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Περισσότερα


Υπ. Οικ. και ΑΑΔΕ: Χωρίς επιβάρυνση η υποβολή δηλώσεων νομικών προσώπων μετά τις 30/8/2022

  • Aug 31, 2022

Επιπλέον χρόνος δίνεται στις επιχειρήσεις εκείνες που δεν κατάφεραν, λόγω τεχνικής αδυναμίας που έχει παρουσιαστεί από χθες, 29/8/2022, στην εφαρμογή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων έτους 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, αμέσως μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία της εφαρμογής, θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και καταβολής του φόρου ή των δύο πρώτων δόσεων του, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί επεκτείνοντας την καταληκτική ημερομηνία για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της τεχνικής αδυναμίας.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένες κατά 3,9% οι ενάρξεις λειτουργίας νέων επιχειρήσεων

  • Aug 31, 2022

Μειωμένες ήταν οι νέες εγγραφές επιχειρήσεων (ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων) για το σύνολο των τομέων της οικονομίας το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ειδικότερα, για το συγκεκριμένο διάστημα οι νέες εγγραφές επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 25.341, παρουσιάζοντας μείωση 3,9% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο 2021 που είχαν ανέλθει σε 26.370 και μείωση 7,2% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο 2022 που είχαν ανέλθει σε 27.301. Για τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων έτους αναφοράς 2019, η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος των εγγραφών νέων επιχειρήσεων, το Β’ τρίμηνο 2022 σε σχέση με το Β’ τρίμηνο 2021, καταγράφηκε στον τομέα "Μεταφορά και Αποθήκευση" (36,3%) και στον τομέα "Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες" (22,5%), ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον τομέα "Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού" (15,2%) και στον τομέα "Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών" (13,7%).

Περισσότερα


Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-27» με προϋπολογισμό 3,6 δισ. ευρώ

  • Aug 30, 2022

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-27» με προϋπολογισμό 3,6 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης: «Με την έγκριση και την υλοποίηση του επιχειρησικού προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή»  θέτουμε τις θεμελιώδεις βάσεις για την άμεση αντιμετώπιση πολυδιάστατων κρίσεων όπως οι περιβαλλοντικές που οδηγούν ταυτόχρονα και σε ανθρωπιστικές. Η ανθεκτικότητα σε κρίσεις είναι αυτό που κατά βάση υπολογίσαμε στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου επιχειρησιακού προγράμματος αλλά και αυτό που διέπει οριζόντια την λογική παρέμβασης όλων των αναπτυξιακών μας προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύουμε σημαντικά ποσά από το νέο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» για έργα ενεργειακής απόδοσης, προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακές υποδομές, που θα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης».

Περισσότερα


Άδ. Γεωργιάδης: Προτρέπω τους Έλληνες να πάρουν κάθε είδους μέτρο για να μειώσουν την κατανάλωση του ρεύματος

  • Aug 30, 2022

«Προτρέπω τους Έλληνες να πάρουν όποιο μέτρο μπορούν για να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος. Οι καθημερινές μας συνήθειες πρέπει να μεταβληθούν, γιατί το ρεύμα κοστίζει». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης χθες σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1, ενώ πρόσθεσε ότι ο χειμώνας θα είναι πανευρωπαϊκά πολύ δύσκολος και σε ερώτηση για τις αυξήσεις των τιμών ανέφερε ότι δεν υπάρχει τρόπος, ώστε να μην υπάρχουν αυξήσεις στο ράφι του σούπερ μάρκετ.

Περισσότερα


Υπ. Εργασίας: Πρόστιμα έως 10.500 ευρώ για παραβάσεις των διατάξεων για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τη παρενόχληση και τις νέες γονικές άδειες

  • Aug 30, 2022

Τα πρόστιμα για την παραβίαση των νέων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας που σχετίζονται με την πάταξη της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και τις γονικές άδειες, που θεσπίστηκαν με τον νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη. Πέρα από τις κυρώσεις για την παραβίαση των εν λόγω νέων διατάξεων, η υπουργική απόφαση επαναλαμβάνει και ολόκληρο το υφιστάμενο πλαίσιο, όπως ισχύει, των κυρώσεων για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας για λόγους διευκόλυνσης εφαρμογής της νομοθεσίας τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους ελεγκτές.

Περισσότερα


Εισήχθη προς επεξεργασία το νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζεται η πώληση των ψηφιακών προϊόντων

  • Aug 30, 2022

Νομοθέτημα με το οποίο παρέχεται πλέον ισχυρή ασφάλεια δικαίου, αλλά και ένα μίνιμουμ προστασίας, τόσο στους καταναλωτές, όσο και στους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το ελληνικό οικονομικό περιβάλλον, χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, την ενσωμάτωση των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο. ‘Οπως τόνισε ο κ. Τσιάρας, με αυτό ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα πωλούνται τα ψηφιακά προϊόντα και ταυτόχρονα καλύπτονται οι αγοραστές σε περιπτώσεις που αυτά δεν ανταποκρίνονται στις εύλογες προσδοκίες τους. 

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR