Στα 10,8 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο του 2022, καταγράφοντας αύξηση κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 39,8% σε τρέχουσες τιμές (5,5% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 49,1% σε τρέχουσες τιμές (22,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 27,5% και 32,5% αντίστοιχα (11,1% και 23,3% σε σταθερές τιμές).
Εγχειρίδιο που απευθύνεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις για την έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο) και κωδικού πληρωμής του. Το Εγχειρίδιο με τις Οδηγίες Χρήσης για το e-παράβολο περιγράφει αναλυτικά βήμα- βήμα τη διαδικασία για τη Δημιουργία - ηλεκτρονική Πληρωμή - Κατάθεση του παραβόλου στο φορές για τον οποίο εκδόθηκε.
Αναλυτικά η σχετική παρουσίαση
Την έναρξη της καταβολής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Σεπτεμβρίου, (με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται τη μεθεπόμενη εβδομάδα), περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών από τον e-ΕΦΚΑ και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την εβδομάδα 22-26 Αυγούστου. Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν περί τα 646,3 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια δικαιούχους.
Αναλυτικά ο προγραμματισμός του υπ. Εργασίας.
Σε υψηλά επίπεδα, όπως αναμενόταν διαμορφώνονται τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβριο που ανακοινώνουν από αργά χθες το βράδυ οι προμηθευτές. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο ύψος της επιδότησης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον επόμενο μήνα με την οποία επιδιώκεται η διατήρηση των τελικών τιμών καταναλωτή κοντά στο επίπεδο του Αυγούστου.
"Στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι κι οι 47.433 επιλαχόντες, δηλαδή το σύνολο της σχετικής λίστας", αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2021», συνεχίζει η ανακοίνωση, αυξάνεται κατά 591,7 εκατ. ευρώ και ανέρχεται συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ. Συνολικά οι δικαιούχοι του Προγράμματος είναι πλέον 87.578 νοικοκυριά. Επίσης, το υπουργείο επισημαίνει, ότι "όσοι από τους δικαιούχους έχουν ολοκληρωμένη ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου μπορούν να ξεκινήσουν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, που σχετίζονται με το ποσοστό της δικής τους συμμετοχής στο Πρόγραμμα". Οι νέες λίστες με τα ονόματα των επιλαχόντων θα επικαιροποιηθούν μόλις βγει ο νέος οδηγός του Προγράμματος.
Διευκρινίσεις και οδηγίες στους φορολογούμενους που θα υποβάλλουν την τελευταία στιγμή τη φορολογική τους δήλωση εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 30 Αυγούστου και να πληρώσουν τον φόρο τους μέχρι και τις 31/8, ενώ όσοι αποφασίσουν να πληρώσουν εφάπαξ έχουν έκπτωση 3%. Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 5 επόμενων μηνών.
Αναλυτικά η απόφαση Α. 1111 /11-08-2022
Υπέρβαση έναντι του στόχου παρουσιάζουν τα έσοδα από φόρους το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2022, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, η υπέρβαση έναντι του στόχου έφτασε τα 5,1 δισ. ευρώ με τα συνολικά φορολογικά έσοδα να ανέρχονται στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στα 31,094 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 19,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν επίσης η υπέρβαση των εσόδων, έναντι του στόχου και για τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα η υπέρβαση ήταν 1,582 δισ. ευρώ φθάνοντας συνολικά 6,421 δισ. ευρώ, με αύξηση έναντι του στόχου κατά 32,7%.
Διάταξη η οποία θα προβλέπει την παραγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ θα περιλαμβάνει το επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, η ευεργετική διάταξη αφορά μόνο τους οφειλέτες "που δεν έχουν αναζητηθεί μετά την παρέλευση της δεκαετίας". "Προσπαθούμε να παίρνουμε μέτρα στα πλαίσια της λογικής", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι "εάν ο ΕΦΚΑ χάριζε τα χρέη, δεν θα είχε εισφορές για να δίνει συντάξεις. Εμείς γνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα προχωρήσουμε με εναρμόνιση των ρυθμίσεων που υπάρχουν από την Εφορία, με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις στον ΕΦΚΑ. Για παράδειγμα, όπου υπάρχει στην ΑΑΔΕ ρύθμιση χρεών σε 24 δόσεις και στον ΕΦΚΑ ρύθμιση σε 12 δόσεις, θα εναρμονιστούν και οι δύο οφειλές στις 24 δόσεις «για να υπάρχει εκλογίκευση του συστήματος» τόνισε ο υπουργός.
Τα μέτρα που θα ληφθούν για το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι σε λίστα και ποσοτικοποιημένα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. "Έχουμε μπροστά μας", πρόσθεσε, "την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (το 2023 για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, κόστους 450 εκατ. ευρώ), το επίδομα θέρμανσης κ.ά.". Η προτεραιότητα θα δοθεί από τον πρωθυπουργό για το ποια από αυτά θα ληφθούν, συμπλήρωσε. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός ανέφερε ότι "με ασφάλεια τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος τον Σεπτέμβριο, που δημιουργήθηκε τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο". Ωστόσο, επεσήμανε, πως η μεγάλη υπέρβαση στα έσοδα του Ιουλίου δεν σημαίνει ότι όλα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.
Περαιτέρω μεγάλη αύξηση, της τάξης του 32,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούνιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, έναντι αύξησης 20,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στον λεγόμενο "εισαγόμενο πληθωρισμό" οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 45,1%, και στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 10,2%. Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 1,1% τον Ιούνιο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2022, έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.