Τα 357 δισ. ευρώ ξεπέρασε το δημόσιο χρέος στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2022, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ. Το χρέος διαμορφωνόταν στα 353,38 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ενώ στα τέλη του 2020 είχε ανέλθει στα 341 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία, το πρωτογενές έλλειμμα στα τέλη του πρώτου τριμήνου, κατά ESA, ήταν στα 1,94 δισ. ευρώ.
Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα (publicenergysavings.gov.gr), η οποία είναι απαραίτητη για την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα παρακολουθείται η υλοποίηση των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και η πορεία των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας για την επίτευξη του στόχου μείωσης, τουλάχιστον κατά 10%, της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο 2022, σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2019 (σύγκριση με ίδια χρονική περίοδο). Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συμβάλλει στην πρόκληση της ενεργειακής κρίσης και αφορά σε όλο το φάσμα του Δημοσίου (σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την αξιοποίηση σύγχρονων, ψηφιακών εργαλείων από το Δημόσιο, που πρωτοστατεί σε αυτό το εγχείρημα, ο στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορέσει να καταστεί πράξη.
Στην πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών αναφέρθηκαν, με δηλώσεις τους, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μ. Αθανασοπούλου. Όπως ανακοίνωσε ο κ.Σταϊκούρας, δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί, που αντιστοιχούν σε περίπου 6.500 οριστικές αιτήσεις των οφειλετών. Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός ολοκλήρωσης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής τους βαίνει αυξανόμενος. "Όμως, παρά τιs προσπάθειες, εκκρεμούν στους χρηματοδοτικούς φορείς 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές, και οι οποίες προσδοκούμε να ολοκληρωθούν σύντομα. Επίσης, οι χρηματοδοτικοί φορείς εγκρίνουν έναν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης, με σημαντικά ανομοιόμορφο τρόπο μεταξύ τους. Δηλαδή, παρατηρούμε ένα μέσο ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46%, που μας ανησυχεί, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος - και επομένως οι ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει - ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης της πολιτείας με τους πιστωτές, χτίζοντας στα βέλτιστα διεθνή πρότυπα" σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Περιορίστηκε δραστικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε ταμειακή βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 7,847 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 13,290 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού σε 24,187 δισ. ευρώ, από 19, 700 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 30,034 δισ. ευρώ, από 31.474 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021.
Τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ανεπάρκειας ορυκτών καυσίμων (είναι η περίπτωση που θα προκύψει σε περίπτωση μείωση ή διακοπής του εφοδιασμού με κωδικό φυσικό αέριο) προδιαγράφει το "σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας" που κατήρτισε η ΡΑΕ και απέστειλε για διαβούλευση στην Κομισιόν και τις γειτονικές χώρες - μέλη. Το τελευταίο από τα μέτρα που προτείνονται είναι οι προγραμματισμένες, κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Για 181 από τις 365 ημέρες του χρόνου εργαστήκαμε φέτος για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, που διεξάγεται από το ΚΕΦίΜ. Εάν συνυπολογιστεί και το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2022, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν μελλοντικές γενιές, τότε θα έπρεπε να εργαστούμε μέχρι την 20η Ιουλίου για να πληρώσουμε φόρους, εισφορές και ελλείμματα. Σε σύγκριση με την περσινή χρονιά το 2022 εργαστήκαμε 2 ημέρες λιγότερο για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές, καθώς σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 εργαστήκαμε για το κράτος 183 ημέρες (Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2021: 3 Ιουλίου). Από το 2010 στο 2020 προστέθηκαν 25 επιπλέον ημέρες εργασίας για το κράτος, μία αύξηση που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανάμεσα σε 28 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Αύξηση κατά 449 εκατ. ευρώ ή κατά 424,6% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων της χώρας, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καταλυμάτων τον Μάιο εφέτος και ανήλθε σε 554.879.061 ευρώ, έναντι 105.780.741 ευρώ τον Μάιο 2021. Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο εφέτος ανήλθε σε 179.125.643 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 64,6% σε σχέση με τον Μάιο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 108.852.969 ευρώ.
Αμετάβλητοι παρέμειναν οι όροι και τα κριτήρια χορήγησης δανείων στο β΄ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Ειδικότερα, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα, ενώ σχεδόν αμετάβλητοι ήταν και οι συνολικοί όροι χορήγησης επιχειρηματικών δανείων. Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση στη συνολική ζήτηση για τα επιχειρηματικά δάνεια. Στα κριτήρια και τους συνολικούς όρους χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά επίσης δεν παρατηρήθηκε μεταβολή, αλλά η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε και στα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.
Νέα άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, και διαμορφώθηκε στο 8,6% από το 8,1% τον Μάιο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 9,6% τον Ιούνιο, από το 8,8% τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ανήλθε στο 11,6%, παρουσιάζοντας άνοδο από το 10,5%. Το χαμηλότερο ποσοστό του πληθωρισμού παρατηρήθηκε στη Μάλτα (6,1%), στη Γαλλία (6,5%) και στη Φινλανδία (8,1%). Το υψηλότερο ποσοστό διαμορφώθηκε στην Εσθονία (22%), στη Λιθουανία (20,5%) και στη Λετονία (19,2%).
Μετατέθηκε κατά ένα έτος η δημοσιοποίηση των ονομάτων οφειλετών του Δημοσίου που έχουν μεγάλα χρέη προς τη εφορία και τον ΕΦΚΑ. Οι σχετικές ανακοινώσεις έπρεπε βάσει του νόμου να είχαν γίνει έως τις 30 Ιουνίου, ωστόσο με νομοθετική αλλαγή, τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών θα γίνουν γνωστά στις 30 Ιουνίου 2023. Σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναφέρει ότι: "Εξαιρετικά, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, οι καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, επικαιροποιούνται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023". Σημειώνεται ότι αφορά σε οφειλέτες που έχουν χρέη πάνω από 150.000 ευρώ προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ και αυτά έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα για πάνω από 1 έτος.