Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Παράταση έως 31/12/2022 του συντελεστή ΦΠΑ 6% σε μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας

  • Jun 28, 2022

Παρατείνεται μέχρι το τέλος του έτους η ισχύς του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% για μία σειρά προϊόντων, όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά. Αυτό προβλέπει τροπολογία επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα η μείωση αφορά: 1. Αγαθά που αφορούν στη δημόσια υγεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων, αντισηπτικά μαντηλάκια, καθώς και απολυμαντικά προϊόντα και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται για αντισηπτικούς ή απολυμαντικούς σκοπούς. 2. Ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαίων για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης.

Περισσότερα


ΑΑΔΕ: Απλοποίηση διαδικασίας σε τροποποιήσεις συμβολαίων ακινήτων

  • Jun 28, 2022

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακοίνωσε πως οι τροποποιήσεις στα συμβόλαια ακινήτων θα γίνονται πλέον με μια πιο απλή διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, μετά από απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, σε περιπτώσεις επανάληψης ή διόρθωσης συμβολαίου ως προς την περιγραφή των ορίων, του ονόματος ή του αριθμού ακινήτου, εφόσον δεν μεταβάλλεται κανένα άλλο περιγραφικό στοιχείο, η διεύθυνση και οι προσόψεις αυτού, δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.

Περισσότερα


Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής από 1ης Αυγούστου 2022 έως 1ης Ιουλίου 2023

  • Jun 27, 2022

Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των κυμαινόμενων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για 11 μήνες, από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τον Ιούλιο 2023. Η διάταξη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλούστευση της αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τελικός στόχος των ρυθμίσεων είναι η συγκράτηση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και η επιστροφή των τιμών του ρεύματος στο επίπεδο του περασμένου φθινοπώρου. Η ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής προβλέπει ότι οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν ως το τέλος κάθε μήνα τα τιμολόγια του ρεύματος που θα ισχύουν τον μεθεπόμενο μήνα. Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης η ανακοίνωση των τιμολογίων θα γίνει ως τις 10 Ιουλίου. Η ρήτρα θα εφαρμοσθεί και θα αναγράφεται ξεχωριστά στους λογαριασμούς για τις καταναλώσεις μέχρι την 1η Αυγούστου. Το επόμενο διάστημα θα αναγράφεται στους λογαριασμούς η ενιαία χρέωση και η επιδότηση που θα συνεχίσει να παρέχει το κράτος στους λογαριασμούς από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Περισσότερα


Κατά 9,9% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

  • Jun 27, 2022

Αύξηση 9,9% καταγράφηκε στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, τον Απρίλιο εφέτος και αυτός ανήλθε σε 3,04 δισ. ευρώ, έναντι των 2,77 δισ. ευρώ τον Απρίλιο 2021. Ενώ σημείωσε αύξηση 8,9% σε σχέση με τον Μάρτιο 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 2,80 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι: Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα (81,5%) και Λιανικό εμπόριο ποτών σε ειδικευμένα καταστήματα (62,3%). Στον αντίποδα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση είναι: Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα (21,9%) και Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων (21,7%).

Περισσότερα


Ανοδικά κινείται η κατανάλωση καυσίμων παρά την αύξηση των τιμών

  • Jun 27, 2022

Παρά την αύξηση των τιμών η κατανάλωση καυσίμων παραμένει αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η αύξηση της κατανάλωσης οφείλεται κατά ένα μέρος στο γεγονός ότι το 2021 ίσχυαν περιορισμοί στις μετακινήσεις οι οποίοι δεν υπάρχουν εφέτος ενώ σημαντική είναι και η συμβολή του τουρισμού η οποία πέρυσι ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Ωστόσο, ακόμη και η σύγκριση με το 2019 δείχνει ότι η κατανάλωση για το ντήζελ κίνησης είναι αυξημένη, σε αντίθεση με τη βενζίνη που δεν έχει καλύψει το χαμένο έδαφος της πανδημίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την αγορά: -Η κατανάλωση βενζίνης κατά το πρώτο 5μηνο του έτους ήταν 1.045.161 μετρικοί τόνοι, έναντι 887.769 ΜΤ πέρυσι (+18 %) και 1.175.676 το 2019 (-11 % στην τριετία). -Για το ντήζελ κίνησης αντίστοιχα η κατανάλωση ήταν εφέτος 1.241.689 ΜΤ έναντι 1.094.468 το 2021 (+13 %) και 1.227.565 ΜΤ το 2019 (+1% στην τριετία).

Περισσότερα


Γραφείο Προϋπολογισμού: Ναι στη λήψη στοχευμένων μέτρων με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια

  • Jun 24, 2022

Τη λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης που θα έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, προτείνει, μεταξύ των άλλων, στην τριμηνιαία έκθεσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και να χρηματοδοτούνται από πρόσθετα τρέχοντα έσοδα, ώστε να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος". Ταυτόχρονα, αντιτίθεται στην λήψη οριζόντων μέτρων και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "στις σημερινές συνθήκες, δεν υπάρχουν περιθώρια γενικευμένων παρεμβάσεων - όπως στην περίοδο της πανδημίας - καθώς θα επιδεινώσουν την ήδη εύθραυστη δημοσιονομική κατάσταση και θα καταστήσουν τη χώρα μας ευάλωτη σε κάθε είδους διαταραχές".

Περισσότερα


Ψηφιακός μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Σε λειτουργία οι πλατφόρμες για αιτήσεις

  • Jun 24, 2022

Σε λειτουργία είναι οι πλατφόρμες για την υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο της Δράσης "Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων" του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Τα 3 προγράμματα της Δράσης στοχεύουν στην ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) της χώρας. Όλες οι επιλέξιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις- δυνητικοί δικαιούχοι των τριών Προγραμμάτων της Δράσης καθώς και οι προμηθευτές οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα Ι και ΙΙΙ, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι πλατφόρμες βρίσκονται διαθέσιμες στον ιστότοπο της Δράσης: www.digitalsme.gov.gr.

Περισσότερα


ΑΑΔΕ: Τέλος στους συμψηφισμούς μη ληξιπρόθεσμων οφειλών με επιστροφές ποσών από κατασχέσεις εις χείρας τρίτου

  • Jun 24, 2022

Με στόχο τον διαρκή εξορθολογισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους φορολογουμένους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επανακαθορίζει τις εξαιρέσεις από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων οφειλετών έναντι του Δημοσίου, με μη ληξιπρόθεσμα χρέη. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητή της, Γιώργου Πιτσιλή, στις περιπτώσεις οφειλών φορολογουμένου για τις οποίες έχουν επιβληθεί κατασχέσεις εις χείρας τρίτου (πχ τράπεζες), επιστρέφονται ποσά που έχουν αποδοθεί στην ΑΑΔΕ από τους τρίτους για τις κατασχέσεις αυτές, χωρίς συμψηφισμό με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του φορολογουμένου, εφόσον κατά το χρόνο της απόδοσης η οφειλή για την οποία επιβλήθηκαν οι κατασχέσεις έχει αποσβεστεί.

Περισσότερα


Νέο νομοσχέδιο στη Βουλή με φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις

  • Jun 24, 2022

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο, Κυρώνεται η Σύμβαση Παραχώρησης Άδειας Λειτουργίας Επιχείρησης Καζίνο (ΕΚΑΖ) ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, εισάγεται το νομοθετικό πλαίσιο για την αξιοποίηση, ανάπτυξη και την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τροποποιείται ο Κώδικας Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, επικαιροποιείται ο Οργανισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, παρατείνεται έως και τις 31.12.2022 ο μειωμένος ΦΠΑ για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, όπως: μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εισιτήρια κινηματογράφων, μεταφορές προσώπων και αποσκευών τους καθώς και εστίαση, εισιτήρια για ζωολογικούς κήπους, παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια, παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις.

Περισσότερα


Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Ντράγκι συμφώνησαν να θέσουν και πάλι το ζήτημα του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου

  • Jun 23, 2022

Να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου συμφώνησαν στη μεταξύ τους συνάντηση στη Ρώμη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο  πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, το οποίο, διήρκεσε δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23 και 24 Ιουνίου), οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις πανευρωπαϊκές προκλήσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας και τον επισιτιστικό εφοδιασμό, και τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. O κ. Ντράγκι ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR