Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Γ. Γεωργαντάς: Κανένα θέμα επισιτιστικής ασφάλειας στην Ελλάδα

  • Jun 14, 2022

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σχέση με την αύξηση στην τιμή των δημητριακών από την αρχή του πολέμου "το ζήτημα της επισιτιστικής επάρκειας προέκυψε παγκοσμίως λόγω τριών παραγόντων: της ενεργειακής κρίσης, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης", παράγοντες που όπως είπε, δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στις διεθνείς αγορές και σε συνδυασμό με τον φόβο επισιτιστικού προβλήματος, δημιουργούν αυξήσεις στις τιμές. Υπογράμμισε ότι "πρόβλημα επισιτιστικής επάρκειας στην Ελλάδα δεν υφίσταται ούτε αυτή τη στιγμή, ούτε στο άμεσο μέλλον, ούτε έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της ΕΕ" και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας, σε συνεργασία με τους Έλληνες εισαγωγείς "έχει ανοίξει διαύλους για αναπλήρωση, από άλλες χώρες - της ΕΕ αλλά και τρίτες χώρες- των ποσοτήτων που κάναμε εισαγωγή σε μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο, από τις εμπόλεμες χώρες".

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 4,5% της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

  • Jun 14, 2022

Πτώση κατά 4,5% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σε σχέση με την αντίστοιχη σύγκριση του Απριλίου 2021 με το προηγούμενο έτος, είχε σημειωθεί αύξηση 22,7%. Ειδικότερα, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,9%. Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Απριλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022, παρουσίασε μείωση 7,5%.

Περισσότερα


Power Pass - Πιερρακάκης: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ

  • Jun 14, 2022

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος με επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3.

«Από αυτήν την πλατφόρμα θα περάσει ουσιαστικά το 98% των οικογενειών στην Ελλάδα γιατί αφορά καθαρό οικογενειακό εισόδημα 45.000 ευρώ, στο εισόδημα αυτό δεν προσμετράται τυχόν εισόδημα προστατευόμενου μέλους. Από την Παρασκευή και μετά θα μπορεί κανείς με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ να υποβάλλει την αίτησή του, μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα γίνουν όλες οι αιτήσεις και αμέσως μετά θα γίνει ο σχετικός υπολογισμός για το ποσοστό εκείνο που θα αφορά το ποσό εκείνο για τον καθένα ξεχωριστά, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός Ιουλίου η αστυνομική ταυτότητα, αλλά και το δίπλωμα οδήγησης, «περνάνε» στο κινητό σε μια εφαρμογή τύπου wallet. Ειδικότερα, όπως επεσήμανε «ήδη είχαμε κάνει έναν πιλότο σε σχέση με την ταυτότητα από τα περασμένα Χριστούγεννα σε σχέση με τον Covid, εκεί όπου είχαμε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούσε κάποιος να προσθέσει και την ταυτότητά του. Τώρα η ταυτότητα θα αποκτήσει κανονική μορφή κι εντός της χώρας θα μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί με την ταυτότητά του και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό του».

Όπως εξήγησε ο υπουργός στο επόμενο διάστημα θα είναι σε φάση εφαρμογής ο Ενιαίος Αριθμός του Πολίτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, θα μπαίνει ο πολίτης στο gov.gr στην εφαρμογή θα βάζει τους κωδικούς του και θα κατεβάζει την αστυνομική του ταυτότητα και το δίπλωμα και θα τα έχει στο κινητό του. Διευκρίνισε ότι οι πολίτες θα χρειάζεται να γνωρίζουν ένα μόνο μοναδικό αριθμό «θα έχουμε τον ΑΦΜ συν τρία ψηφία μπροστά από τον ΑΦΜ. Αυτός ο αριθμός θα γραφτεί στις νέες ταυτότητες. Με τη νέα ταυτότητα θα μπορώ να κάνω προβολή του κωδικού QR που θα έχει και ο αρμόδιος κρατικός λειτουργός θα αλληλεπιδρά με αυτόν τον κωδικό» είπε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε: «η ταυτότητα είναι ένα μέσο ταυτοποίησης στον φυσικό κόσμο, η πιο ουσιαστική ταυτότητα είναι η ταυτότητα που έχουμε για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Όλα γίνονται ψηφιακά πλέον».

Σχετικά με τις ψηφιακές υπογραφές ο υπουργός επεσήμανε ότι εντοπίζεται μια δυσκολία σε σχέση με την αποδοχή από το τραπεζικό σύστημα «και είμαστε σε επαφή με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ώστε αυτό να θεραπευτεί». Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά ψηφιοποιήσεων που έρχονται εντός καλοκαιριού όπως η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, μεταβίβασης ακινήτων, αυτοκινήτων, δικαιοσύνης.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη έχουν φύγει τα πρώτα μηνύματα τονίζοντας ότι η προληπτική ιατρική που εφαρμόζεται τώρα έχει δυο σημαντικά στοιχεία: πρώτον υπάρχει χρηματοδότηση και δεύτερον το ίδιο το κράτος στον πολίτη και στέλνει μήνυμα και τον παραπέμπει να κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις, κάτι δείχνει «μια αλλαγή του τρόπου που το κράτος λειτουργεί, μια αλλαγή φιλοσοφίας».

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε και για τη διεύρυνση του πρωτοβουλίας προληπτικής ιατρικής. Μελλοντικά, αναμένεται να ενσωματωθούν προληπτικές ιατρικής με μελλοντικές εξετάσεις και για άλλες παθήσεις, αρχικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «είναι δεδομένο ότι χρειάζεται εμείς ως κράτος να σχεδιάσουμε καλά προγράμματα εκμάθησης αυτών των νέων μέσων σε όλους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν τις αναγκαίες δεξιότητες».

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το Power Pass

Η καταβολή των ποσών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.

Η αποζημίωση για το Power Pass θα ξεκινάει από τα 18 ευρώ και θα ανέρχεται ως τα 600 ευρώ, ανά μετρητή που είναι και το ανώτερο όριο και θα αφορά τους λογαριασμούς εκείνους που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.

Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού από αυτές αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και πιθανόν των παρόχων και ως του ποσού των 600 ευρώ.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

  1. Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.
  2. Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.
  3. Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ, ενώ αν
  4. Οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με την τροπολογία που υποβλήθηκε, το Power Pass δικαιούνται όσοι έχουν μεικτό οικογενειακό εισόδημα (δηλαδή μετά τη φορολόγηση) μέχρι 45.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η επιδότηση αφορά την κύρια κατοικία του προσώπου -είτε αυτή του ανήκει είτε τη μισθώνει- και κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την επιβάρυνση κατά το διάστημα από Δεκέμβριο 2021 έως και Μάιο 2022. Επίσης, επιλέξιμες θα είναι και οι πρώτες κατοικίες προστατευόμενων προσώπων (π.χ. γονέας που μισθώνει σπίτι για το τέκνο του που φοιτά σε άλλη πόλη θα μπορεί να υποβάλει δύο αιτήσεις, μία για τη δική του κύρια κατοικία και μία για την κύρια κατοικία του τέκνου του).

Βάση αξιολόγησης όλων των αιτήσεων, αλλά και πηγή των στοιχείων της πρώτης κατοικίας θα είναι η φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01-01-2021 έως και 31-12-2021). Αν αυτή δεν έχει ακόμα υποβληθεί, η αντίστοιχη του φορολογικού έτους 2020 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01-01-2020 έως και 31-12-2020).

 

Περισσότερα


ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 2,5% το 2023

  • Jun 09, 2022

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 2,5% το 2023 προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ (Economic Outlook) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. "Οι αυξήσεις των παγκόσμιων τιμών, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι πιο σφιχτές νομισματικές συνθήκες θα εξουδετερωθούν εν μέρει από τις δαπάνες του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τη δημοσιονομική στήριξη σε νοικοκυριά και εταιρείες και την ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων", αναφέρει η έκθεση. Για τον πληθωρισμό, όπως υπολογίζεται με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 8,8% σε μέσα επίπεδα για να υποχωρήσει στο 3,4% το 2023. "Αν και οι πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς έχουν αυξηθεί, η υπάρχουσα διαθέσιμη παραγωγική δυναμικότητα θα μετριάσει τις πιέσεις στις τιμές", σημειώνει. Για την ανεργία προβλέπεται σημαντική μείωση φέτος στο 12,4% από 14,7% πέρυσι, ενώ για το 2023 εκτιμάται ότι θα κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα (12,6%) καθώς η άνοδος της απασχόλησης αναμένεται να ανακοπεί προσωρινά λόγω της υψηλότερης αβεβαιότητας των εργοδοτών, των δυσκολιών για προσλήψεις εργαζομένων με τις ζητούμενες δεξιότητες και των αυξήσεων των μισθών.  

Περισσότερα


ΤτΕ: Ανοδικά οι δείκτες επαγγελματικών ακινήτων το 2021

  • Jun 09, 2022

Αύξηση σημείωσαν το 2021 οι δείκτες επαγγελματικών ακινήτων και ειδικότερα ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε σε 1,8% και των μισθωμάτων γραφείων σε 3,7%, όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας. Παράλληλα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε σε 2,1% και των μισθωμάτων καταστημάτων σε 1,1%. Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το 2021 οι ονομαστικές τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 1,8% σε σχέση με το 2020 για το σύνολο της Ελλάδος, έναντι αντίστοιχης αύξησης 1,2% το 2020. Επίσης, το 2021 οι ονομαστικές τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2,1% σε σχέση με το 2020, για το σύνολο της Ελλάδος, έναντι αύξησης 2,6% το 2020.

Περισσότερα


Ανάπτυξη κατά 7% παρουσίασε η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021

  • Jun 08, 2022

Ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 7% παρουσίασε η οικονομία το α' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο πέρυσι καταγράφηκε άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,3%. Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος του ΑΕΠ κατά 7% προήλθε από τις εξής μεταβολές των επιμέρους μεγεθών: Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 11,6% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,8%). Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 12,7%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23%). Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,5%).

Περισσότερα


ΙΕΛΚΑ: Αύξηση της απασχόλησης κατά 3,5% στο λιανεμπόριο τροφίμων το 2021

  • Jun 08, 2022

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο 2000-2021 το λιανεμπόριο τροφίμων παρουσιάζει αύξηση της απασχόλησης κατά 57%, σε αντίθεση με το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο το οποίο παρουσιάζει μείωση κατά 11%. Πρακτικά το λιανεμπόριο τροφίμων το 2021 απασχολεί σχεδόν 80 χιλ. περισσότερους εργαζόμενους σε σχέση με το 2000 ξεπερνώντας τις 220 χιλ. άμεσα απασχολούμενους. Για το 2021 καταγράφεται σημαντική επίδραση της πανδημίας. Το λιανεμπόριο τροφίμων αύξησε την απασχόληση του κατά 3,5% σε σχέση με το 2020 και κατά 8% σε σχέση με το προ πανδημίας επίπεδο, δηλαδή κατά 13 χιλ. εργαζομένους. Η τάση αυτή ήταν αντίστροφη με το λοιπό λιανικό εμπόριο παρουσιάζοντας μειωτική τάση το 2021 κατά 1,8% σε σχέση με το 2020 και σχεδόν κατά 5% σε σχέση με το προ πανδημίας επίπεδο. Εξαιτίας της αύξησης που παρουσιάζει την τελευταία 6ετία το λιανεμπόριο τροφίμων και της ταυτόχρονης μείωσης των άλλων εμπορικών κλάδων, πλέον η απασχόληση του λιανεμπορίου τροφίμων αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% συνολικά του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, έχοντας μεγαλύτερες πωλήσεις από το λοιπό λιανεμπόριο.

Περισσότερα


Ψηφιακός μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Εγκρίθηκε η υλοποίηση της Δράσης για Κρατικές ενισχύσεις

  • Jun 08, 2022

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Β'2798 06.06.22) η απόφαση για την υλοποίηση της Δράσης "Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων", του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.  Οι ελληνικές μικρομεσαίες με ως 250 εργαζόμενους και έσοδα ως 50 εκατ. ευρώ ετησίως θα ανοίξουν την πόρτα στο ψηφιακό αύριο, εξαργυρώνοντας κουπόνια αξίας που ξεκινά από 700 ευρώ και φτάνει ως και 14.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Στο χρονοδιάγραμμα της δράσης, οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων ΜμΕ μέσω της πλατφόρμας αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου. Ως τις 27 Ιουνίου, εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και κατακύρωση των voucher των 700 και 1.400 ευρώ, ενώ για τα voucher των 2.800 ευρώ ως 14.000 ευρώ η διαδικασία θα διαρκέσει ως τις 14 Σεπτεμβρίου. Η Δράση κατανέμεται σε τρία (3) επιμέρους Προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων: Πρόγραμμα Ι: "Ψηφιακά Εργαλεία MME", Πρόγραμμα ΙΙ: "Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών", Πρόγραμμα IΙΙ: "Ψηφιακές Συναλλαγές". 

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 49,5% αυξήθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Απρίλιο του 2022

  • Jun 08, 2022

Αύξηση της τάξης του 49,5% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Απρίλιο εφέτος, καθώς η αύξηση της αξίας των εισαγωγών ήταν κατά περίπου 8 μονάδες μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εμπορευματικές συναλλαγές προκύπτουν τα εξής: Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, ανήλθε στο ποσό των 6.854,1 εκ. ευρώ έναντι 5.033,6 εκ. ευρώ τον Απρίλιο 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 36,2%. Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών, ανήλθε στο ποσό των 4.106,6 εκ. ευρώ έναντι 3.195,8 εκ. ευρώ τον Απρίλιο 2021,  παρουσιάζοντας αύξηση 28,5%. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 2.747,5 εκ. ευρώ έναντι 1.837,8 εκ. ευρώ τον Απρίλιο 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 49,5%.

Περισσότερα


Επιδότηση ρεύματος: Μετά τις 14 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το βοήθημα έως 600 ευρώ

  • Jun 07, 2022

Με βάση τις περσινές φορολογικές δηλώσεις όπως αυτές είχαν υποβληθεί ή τροποποιηθεί μέχρι 1 Μαΐου, θα κριθούν οι δικαιούχοι της αναδρομικής επιδότησης ρεύματος, εκτός αν υποβάλλουν για πρώτη φορά φέτος Ε1. Για επιδότηση φοιτητικής κατοικίας όμως, πρέπει πριν την υποβολή της αίτησης να έχει υποβληθεί πρώτα και το φετινό Ε1.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου μισό μήνα για αιτήσεις, αφού η σχετική πλατφόρμα στο gov.gr αναμένεται να ανοίξει μετά τις 14 Ιουνίου ενώ, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου.

Η οικονομική ενίσχυση αφορά τις επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι στους λογαριασμούς ρεύματος της κύριας κατοικίας τους οι οποίες εκδόθησαν στο διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 –μέχρι 31η Μαίου 2022 εφόσον έχουν κυμαινόμενο τιμολόγιο.

Όπως πρώτο αποκάλυψε το newmoney.gr στην πλατφόρμα θα γίνεται η διόρθωση ονομάτων και διευθύνσεων α΄ κατοικίας, εν σχέσει με το τι αναγράφουν οι λογαριασμοί και τι άλλαξε μέσα στο 2021. Η μεταβολή των στοιχείων της κύριας κατοικίας αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της δήλωσης εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022.

Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί οριστικά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, ειδικά τα στοιχεία κύριας κατοικίας για την 1η Δεκεμβρίου 2021 δεν μπορούν να μεταβληθούν από τον ωφελούμενο.

Η ενίσχυση θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας, με βάση τον αριθμό IBAN, που θα δηλώσει στην πλατφόρμα. Ο καταναλωτής δεν θα χρειάζεται να καταχωρήσει τις χρεώσεις και τις καταναλώσεις, αφού θα αντλούνται απευθείας από τις εταιρείες – παρόχους ενέργειας.

Η οικονομική ενίσχυση κατά 60% χορηγείται στους δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν από ρήτρα αναπροσαρμογής από 30 ευρώ έως 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Δηλαδή το επίδομα θα κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.

Το εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων υπολογίζεται ως το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου. Το οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται ως το άθροισμα του εισοδήματος του υπόχρεου και της συζύγου ή Μέλος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ), με βάση τη φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους που λαμβάνεται υπόψη σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο. Ο αιτών πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος κατά την 1η Μαΐου 2022.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης. Στην τελευταία περίπτωση, ο φορολογούμενος επιβεβαιώνει κατά την υποβολή της αίτησης ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά το φορολογικό έτος 2021.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο που περιγράφεται στο άρθρο 3 της απόφασης.

Κατόπιν της διενέργειας των πληρωμών των ενισχύσεων θα αποστέλλεται αυτοματοποιημένο μήνυμα στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του δικαιούχου που έχει δηλωθεί στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, με το ποσό της ενίσχυσης που του καταβλήθηκε ή ενημέρωση σε περίπτωση απόρριψη της αίτησης.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR