Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο

  • May 11, 2022

Σε διψήφιο ποσοστό “αναρριχήθηκε” τον Απρίλιο ο πληθωρισμός, καθώς αυξήθηκε κατά 10,2% σε ετήσια βάση, από αύξηση 8,9% τον Μάρτιο και έναντι μείωσης 0,3% τον Απρίλιο 2021, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα, άνοδος 2,1% καταγράφηκε και μεταξύ Απριλίου και Μαρτίου. Τον Απρίλιο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, υπήρξαν σημαντικές ανατιμήσεις στον κλάδο της ενέργειας και συγκεκριμένα σε: Φυσικό αέριο (122,6%), Ηλεκτρισμό (88,8%), Πετρέλαιο θέρμανσης (65,1%), Καύσιμα και λιπαντικά (29%) και Στέρεα καύσιμα (5,3%). Ταυτόχρονα, αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν σε όλα τα προϊόντα που απαρτίζουν το λεγόμενο “καλάθι της νοικοκυράς”.

Περισσότερα


Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, νέα τροπολογία για τις μειώσεις και καταβολή σε 10 δόσεις

  • May 11, 2022

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2022. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 80% των 7,3 εκατ. ιδιοκτητών, θα κληθούν να πληρώσουν μικρότερο φόρο, το 13% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο, ενώ ένα μικρό ποσοστό, περίπου 7 με 8%, θα πληρώσει αυξημένο φόρο. Ο συνολικός φόρος θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι κατά 380 εκατ. Επιπλέον, με την Τροπολογία (αριθ.1300/199 9.5.2022) που κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπ. Υγείας “Γιατρός για όλους …” , επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των εκπτώσεων στον ΕΝ.Φ.Ι.Α., ενώ, περαιτέρω, αίρεται η δυνατότητα της εφάπαξ πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και ρυθμίζεται ο τρόπος καταβολής των δέκα (10) ισόποσων μηνιαίων δόσεων, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Μαΐου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Περισσότερα


Σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής επενδυτικών προτάσεων για χρηματοδότηση μέσω δανείων από το “Ελλάδα 2.0”

  • May 11, 2022

Ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας που υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για δανειακή χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Η νέα πλατφόρμα επιτρέπει, πλέον, στις υποβολές επενδυτικών σχεδίων να γίνονται και ηλεκτρονικά και αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα αξιολογηθούν για να λάβουν την ιδιαίτερα ευνοϊκή χρηματοδότηση, χάρη στους δανειακούς πόρους του “Ελλάδα 2.0”. Είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, ώστε να παρέχει ταχύτητα και επαρκή ενημέρωση των επενδυτών – χωρίς άλλες παρεμβάσεις – και να δίνει δυνατότητα γρήγορων εκταμιεύσεων. Επιπρόσθετα, είναι έτσι διαμορφωμένη, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και πληροφόρηση των επενδυτών. Μέσω της πλατφόρμας γίνεται έλεγχος και για τα ζητήματα σώρευσης.

Περισσότερα


Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή

  • May 11, 2022

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορά στην προσαρμογή της νομοθεσίας μας με το ευρωπαϊκό δίκαιο σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών και την προστασία τους, ιδιαίτερα στις ψηφιακές συναλλαγές τους, ενώ επιβάλλονται πρόσθετες υποχρεώσεις στις επιγραμμικές αγορές (πλατφόρμες). Οι περισσότερες τροποποιήσεις αφορούν στις διατάξεις για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (άρθρα 9α έως και 9η του ν. 2251/1994) και για τα δικαιώματα των καταναλωτών (άρθρα 3 έως και 4η του ν. 2251/1994). Περαιτέρω, προστίθενται διατάξεις αναφορικά με την αναγραφή τιμών, οι οποίες ενισχύουν την  προστασία που παρέχεται στους καταναλωτές με βάση τον ν. 4177/2013. Επιπρόσθετα, αναμορφώνεται το άρθρο 13α του ν. 2251/1994, ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις, με την αυστηροποίηση του πλαισίου προστίμων, αλλά και τη δικαιότερη αντιμετώπιση του παραβάτη, με τη διερεύνηση ύπαρξης τόσο επιβαρυντικών, σε βάρος του, όσο και ελαφρυντικών, υπέρ του, περιστάσεων.
Δείτε το Σχέδιο Νόμου

Περισσότερα


Χρ. Σταϊκούρας: Σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

  • May 10, 2022

Αύξηση κατά 94 δισ. ευρώ σημείωσε εφέτος σε σχέση με το 2021 ο πλούτος των φυσικών προσώπων από την ακίνητη περιουσία τους, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, και διαμορφώθηκε σε 577 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΣΚΑΪ", ο ΕΝΦΙΑ -τα εκκαθαριστικά του οποίου αναμένεται να αναρτηθούν σήμερα - θα είναι μειωμένος εφέτος κατά 380 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, βεβαιώνεται συνολικός φόρος 2,3 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. ευρώ πέρυσι, με τα φυσικά πρόσωπα να καλούνται να πληρώσουν 1,78 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ πέρυσι. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο, για το 13% ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αμετάβλητος, ενώ για 7- 8% ο φόρος θα είναι αυξημένος. 

Περισσότερα


Έως τις 31 Μαΐου η δήλωση των κενών θέσεων εργασίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις στη ΔΥΠΑ

  • May 10, 2022

Δέσμη πρωτοβουλιών για την άμβλυνση του προβλήματος της έλλειψης εργαζόμενων στον τομέα του τουρισμού και τη διασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας στον ευρύτερο χώρο των τουριστικών υπηρεσιών, σε σχέση τόσο με τις συνθήκες εργασίας όσο και με τις αμοιβές, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, μέλη της ηγεσίας των δύο υπουργείων, και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τις κενές θέσεις και σχετικές ειδικότητες στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Κατόπιν οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις, για την κάλυψη των θέσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ενώ, το ΣΕΠΕ ξεκινά άμεσα στοχευμένους ελέγχους στους τουριστικούς προορισμούς.

Περισσότερα


ΥΠ. ΟΙΚ.: Έργα άνω των 10 δισ. ευρώ εντάχθηκαν ήδη στο Ταμείο Ανάκαμψης

  • May 10, 2022

Ακόμη 57 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ, εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με αποφάσεις που υπέγραψε ο αρμόδιος για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0» Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Τα έργα «μοιράζονται» στους τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ειδικότερα, 4 έργα, ύψους 50,75 εκ. ευρώ, αφορούν στην «Πράσινη Μετάβαση», 6 έργα, προϋπολογισμού 227,35 εκ. ευρώ, στην «Ψηφιακή μετάβαση», 15 έργα, ύψους 490,18 εκ. ευρώ, σε «Απασχόληση - Δεξιότητες - Κοινωνική Συνοχή» και 32 έργα, προϋπολογισμού 927,68 εκ. ευρώ, σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας». Αυτές οι πρόσφατες εντάξεις ανεβάζουν τον αριθμό των έργων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» στα 230, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να διαμορφώνεται, αντίστοιχα, στα 10,2 δισ. ευρώ.

Περισσότερα


ΙΕΛΚΑ: Οκτώ στους δέκα καταναλωτές κυνηγούν προσφορές και εκπτώσεις

  • May 10, 2022

Οκτώ στους δέκα καταναλωτές κυνηγούν προσφορές και εκπτώσεις, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ σε δείγμα 1.000 καταναλωτών που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 5-10 Απριλίου 2022. Συγκεκριμένα, ποσοστό 79% του κοινού δηλώνει ότι κυνηγάει περισσότερο προσφορές και εκπτώσεις. Εξάλλου, η μέση εξοικονόμηση των καταναλωτών από τις προσφορές και τις εκπτώσεις στο σούπερ μάρκετ, σταθερά ξεπερνά το 13%. Την ίδια στιγμή, ποσοστό 74% δηλώνει ότι επιλέγει οικονομικότερες ή φθηνότερες επιλογές προϊόντων, κάτι που αποδεικνύεται από την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας το πρώτο τρίμηνο του 2022, η οποία πλησιάζει το 10%. Ποσοστό 61% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Αντίστοιχη είναι και η συμπεριφορά σε σχέση με την εξοικονόμηση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.
 

Περισσότερα


Με 27 επενδύσεις το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ

  • May 10, 2022

Η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως λιμάνια, ακίνητα, μαρίνες, η Αττική Οδός, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και άλλες συμμετοχές, περιλαμβάνονται στο νέο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Συνολικά στον κατάλογο περιλαμβάνονται 27 επενδυτικά σχέδια. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει τον τρόπο αξιοποίησης (πώληση ή υποπαραχώρηση της δραστηριότητας) του Λιμένα Λαυρίου, προετοιμάζει πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον Λιμένα Βόλου, ενώ σημειώνεται ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για λιμένα-μαρίνα Κερκύρας και ετοιμάζεται η διαδικασία για τη Λευκίμμη. Σχετικά με την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος" αναφέρεται ότι θα αξιολογηθεί προσεχώς η επανέναρξη της διαδικασίας του διαγωνισμού, που είχε "παγώσει" στη β' φάση του λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 34,4% οι εξαγωγές τον Μάρτιο

  • May 09, 2022

Αυξήθηκαν 34,4% οι εξαγωγές τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ωστόσο να διευρύνεται 13,4%. Ειδικότερα, η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων, κατά το μήνα Μάρτιο 2022 ανήλθε στο ποσό των 6.896,1 εκ. ευρώ έναντι 5.460,1 εκ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2021 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 26,3%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά τον μήνα Μάρτιο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 857,9 εκ. ευρώ, δηλαδή 20,0%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία κατά τον μήνα Μάρτιο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 860,4 εκ. ευρώ, δηλαδή 20,2%, σε σχέση με τον μήνα Μάρτιο 2021. Η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών, κατά το μήνα Μάρτιο 2022 ανήλθε στο ποσό των 4.510,9 εκ. ευρώ έναντι 3.356,1 εκ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2021 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 34,4%.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR