Δηλώσεις για τις οικονομικές ενισχύσεις 25.000 εργαζομένων μπορούν να υποβάλλουν ως τις 31 Μαΐου οι επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες στον μηχανισμός "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ". ΟΙ υποβολές έχουν ξεκινήσει ήδη μέσω του συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ", σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Άνοιξε, σήμερα, Τρίτη 26 Απριλίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων για την επιδότηση των καυσίμων, η οποία κυμαίνεται από 40 - 55 ευρώ. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ανάλογα με τον ΑΦΜ. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας περιγράφονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και σύμφωνα με την οποία οι αιτήσεις των δικαιούχων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους. Για σήμερα 26/4/2022 αίτηση μπορούν να καταθέσουν πολίτες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 0, 1, 2.
Αναλυτικά το ΦΕΚ B 2030/2022
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση σχετικά με τον καθορισμό κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας. Σύμφωνα με την απόφαση, για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα επτακόσια δεκατρία ευρώ (713,00 €). Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα τριανταένα ευρώ και ογδόντα-πέντε λεπτά (31,85 €). Η απόφαση αυτή ισχύει από 1 Μαΐου 2022.
Περιορίστηκε στα 4,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα του Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2022 από τα 6,8 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Το πρωτογενές έλλειμμα του Προϋπολογισμού, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, περιορίστηκε στα 1,6 δισ. ευρώ έναντι 4,1 δισ. ευρώ πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού σε 11,842 δισ. ευρώ, από 10,179 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυτές διαμορφώθηκαν σε 14,976 δισ. ευρώ, από 16, 057 δισ. ευρώ στην περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2021.
Τριψήφιο ποσοστό ανόδου κατέγραψαν τα τουριστικά έσοδα και η ταξιδιωτική κίνηση στην Ελλάδα το πρώτο δίμηνο του έτους, θέτοντας τις βάσεις για μία θετική τουριστική σεζόν, που μένει να φανεί αν θα μείνει ανεπηρέαστη από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πληθωριστικές πιέσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 123,8 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 7,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 205,8 εκατ. ευρώ (306,2%) σκαρφαλώνοντας στα 273,0 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 89,0 εκατ. ευρώ (147,9%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 149,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε χθες, στο βασικό σενάριο για το 2022, στο οποίο ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά το δεύτερο τρίμηνο, το ενεργειακό κόστος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο, δεν θα επανέλθουν γενικευμένα, ισχυρά μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας, ο διεθνής τουρισμός θα ενισχυθεί σημαντικά, ωστόσο ηπιότερα από ότι αναμενόταν στην αρχή του έτους και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό και αποτελεσματικά, προβλέπεται η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5-3%. Στο εναλλακτικό σενάριο για το 2022, στο οποίο αναμένεται λήξη του πολέμου εντός του δεύτερου τριμήνου, σημαντική άνοδος του ενεργειακού κόστους, ωστόσο λιγότερο από ότι στο βασικό σενάριο, αύξηση του διεθνούς τουρισμού και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης παρόμοια με το βασικό σενάριο, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 3,5-4%.
Τριψήφια άνοδο κατέγραψε ο τζίρος των καταλυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο 2022 ανήλθε σε 69,39 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 205,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2021, οπότε και είχε ανέλθει σε 22,68 εκ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τους τον Φεβρουάριο 2022 κατέγραψε εκρηκτική άνοδο 104,4%. Συγκεκριμένα ανήλθε σε 112,443 εκ. ευρώ, από 55,017 εκ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2021.
Κατατέθηκε η τροπολογία - προσθήκη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορά στο πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις. Με τις διατάξεις της τροπολογίας επιτρέπεται, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022, αναπροσαρμογή του μισθώματος που ανέρχεται σε 3%, κατά ανώτατο όριο, σε σχέση με το μίσθωμα του έτους 2021, για τις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων. Η τροπολογία – προσθήκη κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο "Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις" (άρθρο 3).
Αναλυτικά η τροπολογία
Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται η διανομή άυλων (νέου τύπου) ψηφιακών υπογραφών προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ). Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να πάρουν απλά ψηφιακά εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν στην καθημερινότητά τους και αφορά στη διανομή συνολικά 376.500 ψηφιακών υπογραφών και, συγκεκριμένα: 270.000 στα μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, 3.000 σε συμβολαιογράφους, 43.500 σε δικηγόρους, 60.000 σε μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Ειδικότερα, από την 31η Μαρτίου ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη η διάθεση των απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών για συμβολαιογράφους και δικηγόρους, μέσα από τη συνεργασία της ΚΕΕΕ με τους συμβολαιογραφικούς και δικηγορικούς συλλόγους. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για τη διανομή των ψηφιακών υπογραφών και στις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες. Μέχρι στιγμής, 800 συμβολαιογράφοι και 5.476 δικηγόροι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης ψηφιακού πιστοποιητικού και έχουν ήδη εκδοθεί 1.995 ψηφιακά πιστοποιητικά.
Κατατέθηκε η τροπολογία-προσθήκη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που αφορά στη χρονική μετάθεση της διαδικασίας εκλογής μελών των διοικητικών συμβουλίων των επιμελητηρίων (άρθρο 4). Όπως σημειώνεται, η διαδικασίας εκλογής μελών των διοικητικών συμβουλίων των επιμελητηρίων του ν. 4497/2017, θα διεξαχθεί σε ημερομηνία μεταξύ της 15ης Νοεμβρίου 2023 και της 15ης Δεκεμβρίου 2023, που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Επιμελητηρίου.