Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Γ. Μασούτης: Το ελληνικό επιχειρείν πρέπει και θα βγει δυνατό

  • Apr 12, 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας στις οικονομίες όλου του κόσμου. Ωστόσο, το ελληνικό επιχειρείν θα κερδίσει και αυτή τη "μάχη", παρά τις μεγάλες δυσκολίες, εκτιμά ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ. Αναφορικά με το πλαφόν 3% στις αυξήσεις επαγγελματικών μισθώσεων, ο κ. Μασούτης εκτιμά πως "λόγω των έκτακτων συνθηκών είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις που δέχονται από τον εισαγόμενο πληθωρισμό". Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και στις υπηρεσίες, ο κ. Μασούτης σημείωσε ότι η ΚΕΕΕ βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. 'Αδωνι Γεωργιάδη, για την εξέταση της δυνατότητας μείωσής του, με σκοπό την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Τέλος, σχολιάζοντας την παράταση κατά ένα χρόνο της θητείας των διοικήσεων των Επιμελητηρίων ανέφερε πως είναι μία "ορθή και δίκαιη" εισήγηση, καθώς "οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τον πόλεμο στην αγορά δεν είναι οι κατάλληλες για τη διεξαγωγή μιας εκλογικής διαδικασίας, που απαιτεί τα κατάλληλα μέσα και τον διαθέσιμο για το σκοπό αυτό χρόνο".

Περισσότερα


Χ. Σταϊκούρας: Ανάπτυξη πάνω από 3% το 2022, θετικός ρυθμός ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια

  • Apr 12, 2022

Την εκτίμηση ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό πάνω από 3% φέτος, με προοπτική μια διατηρήσιμη υψηλή ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια, εξέφρασε χθες από το συνέδριο της Capital Link στην Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ο πρώτος στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι να έχουμε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και αναφέρθηκε στην οικονομική μεγέθυνση κατά 8,3% που είχαμε το 2021. Για φέτος, είπε ότι η πρόβλεψη θέλει την ανάπτυξη πάνω από 3%, ενώ για το μέλλον οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα καταβάλλουν "μερίσματα ανάπτυξης" για πολλά χρόνια, όπως πρόσθεσε.

Περισσότερα


Ετήσια Έκθεση Επιχειρηματικότητας 2020-2021 του ΙΟΒΕ: Ήπιες οι πρώτες επιδράσεις της πανδημίας στη νέα επιχειρηματικότητα

  • Apr 12, 2022

Την Ετήσια Έκθεση για την Επιχειρηματικότητα 2020-2021, παρουσίασε χθες το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Σύμφωνα με την έρευνα, η επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων για το 2020 ενισχύεται παρά την πανδημία: το 8,6% του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών της χώρας βρισκόταν στα αρχικά στάδια έναρξης μιας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης από 8,2% το 2019. Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες διαχρονικά επιδόσεις της χώρας, αν και κινείται χαμηλότερα του μέσου όρου των χωρών υψηλού εισοδήματος. Ταυτόχρονα, το ποσοστό του πληθυσμού που διέκοψε ή ανέστειλε την επιχειρηματική του δραστηριότητα ανήλθε στο 2,2%, επίδοση ελαφρώς υψηλότερη από το 2019 (2,0%), αλλά και αρκετά χαμηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών υψηλού εισοδήματος (3,6%). Το γεγονός ότι καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων και ένα αρκετά μικρότερο ποσοστό διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, υποδηλώνει τελικά και μεγαλύτερη καθαρή εισροή νέας επιχειρηματικότητας το 2020.

Περισσότερα


ΙΕΛΚΑ: Εννέα στους δέκα αναμένουν ανατιμήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

  • Apr 12, 2022

Οκτώ στους δέκα καταναλωτές θεωρούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την Ελλάδα ενώ εννέα στους δέκα αναμένουν ανατιμήσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με δείγμα 1.000 καταναλωτές την εβδομάδα 5-10 Απριλίου 2022. Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι ποσοστό 85% του κοινού θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κόστος ενέργειας και μεταφορών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ποσοστό 87% θεωρεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές σε συγκεκριμένα είδη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης, ποσοστό 72% θεωρεί πιθανό να υπάρξουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα είδη διατροφής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Περισσότερα


Γ. Στουρνάρας: Στο 3,8% η ανάπτυξη και 5,2% ο πληθωρισμός το 2022

  • Apr 08, 2022

Ανάπτυξη 3,8% - από 4,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη - για φέτος και πληθωρισμό 5,2% προβλέπει το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδας, ανέφερε στην ομιλία του ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Το δυσμενές σενάριο προβλέπει υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,8% και πληθωρισμό στο 7%. Παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση, ο Διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει την ιστορική ευκαιρία να μετατρέψει την τρέχουσα κρίση σε ευκαιρία. Όπως ανέφερε οι κύριοι στόχοι της οικονομικής πολιτικής το 2022 πρέπει να είναι η διατήρηση της δυναμικής της ανάπτυξης, ώστε να επεκταθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας, και η συνέχιση των προσπαθειών για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που πρέπει να αναδειχθεί σε εθνικό στόχο. Αναφερόμενος στις αβεβαιότητες που υπάρχουν, ο κ. Στουνάρας ανέφερε ότι μεσομακροπρόθεσμα, ο σημαντικότερος εξωγενής κίνδυνος προέρχεται από τη μη γραμμικότητα της κλιματικής κρίσης, η οποία συνιστά σοβαρή απειλή μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

Περισσότερα


Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στο 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

  • Apr 08, 2022

Η απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία και η απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για ρωσικά πλοία είναι μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο οριστικοποιήθηκε χθες από τους πρεσβευτές των χωρών-μελών στην ΕΕ (COREPER). Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν μέτρα όπως κυρώσεις κατά ολιγαρχών, ρωσικών παραγόντων προπαγάνδας, μελών του μηχανισμού ασφαλείας και του στρατού και κυρώσεις κατά οντοτήτων στον βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αρκετών ρωσικών τραπεζών. Απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία. Απαγόρευση εξαγωγών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αξίας 10 δισ. ευρώ. Απαγόρευση εισαγωγών από τη Ρωσία, αξίας 5,5 δισ. ευρώ: πρώτες ύλες και κρίσιμα υλικά.

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 171,8% διευρύνθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Φεβρουάριο εφέτος

  • Apr 08, 2022

Κατά 171,8% διευρύνθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Φεβρουάριο εφέτος, καθώς η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά περίπου 77%, ενώ εκείνη των εξαγωγών κατά 25,4%. Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εμπορευματικές συναλλαγές προκύπτουν τα εξής: Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, ανήλθε στο ποσό των 6.774,2 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2022 έναντι 4.058,4 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 66,9%. Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών, ανήλθε στο ποσό των 3.645,7 εκατ. ευρώ έναντι 2.907,5 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 25,4%. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 3.128,5 εκατ. ευρώ έναντι 1.150,9 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 171,8%.
 

Περισσότερα


Υπ. Εργασίας: Επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής με το νομοσχέδιο "Δουλειές Ξανά"

  • Apr 07, 2022

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων "Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις". Σε σχέση με το νομοσχέδιο όπως αυτό είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, επέρχονται δυο βασικές αλλαγές: Η επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΔΥΠΑ, έτσι ώστε να καλύπτει γενικά και τις στεγαστικές ανάγκες των νέων. Και η προσθήκη νέων κριτηρίων για την αξιολόγηση του έργου των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ). Επιπλέον, με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις που προβλέπουν την αναδιοργάνωση και ψηφιοποίηση του ΟΑΕΔ, ο οποίος μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), θέσπιση επιδόματος εργασίας, καταβολή πριμ για την κατάρτιση Ατομικού Σχεδίου Δράσης, αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης και θέσπιση κριτηρίων για την αντιμετώπιση της κατάχρησης παροχών της ΔΥΠΑ. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπ. Εργασίας 

Περισσότερα


ΑΑΔΕ: Μοντέλο «Airbnb» και στις πλατφόρμες delivery με απόφαση Γ. Πιτσιλή

  • Apr 07, 2022

Τα τελευταία στοιχεία από τους συνεχείς ελέγχους, που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, σχετικά με τη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων εστίασης κατά την παράδοση παραγγελιών, που γίνονται μέσω πλατφόρμες delivery, προβλημάτισαν ιδιαίτερα τον Διοικητή της Αρχής, Γιώργο Πιτσιλή. Για τον σκοπό αυτό, προσκάλεσε υψηλόβαθμα στελέχη από αυτές τις πλατφόρμες, ώστε να τους ενημερώσει για το πώς μπορεί να γίνει πιο στενή η συνεργασία των δύο πλευρών. Eιδικότερα, συμφωνήθηκε η παροχή στοιχείων από τις πλατφόρμες προς την ΑΑΔΕ σε τριμηνιαία βάση. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν το σύνολο των συναλλαγών, που πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις Horeca μέσω από τις πλατφόρμες. Με αυτόν τον τρόπο, θα πραγματοποιούνται συχνότερα και τακτικά - και όχι κατά περίπτωση - διασταυρώσεις. Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, στην ουσία, εφαρμόζει και εδώ το  μοντέλο συνεργασίας και παροχής στοιχείων από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού (Booking, Airbnb, Vrbo), ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμόρφωση και η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού. 

Περισσότερα


Σε λειτουργία το finddoctors.gov.gr για ραντεβού σε δημόσια δομή ή με ιδιώτη γιατρό

  • Apr 07, 2022

Σε λειτουργία μπήκε η πλατφόρμα finddoctors.gov.gr που αφορά στο νέο Ψηφιακό Σύστημα Ραντεβού Πολιτών για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ειδικότερα, μέσω της πλατφόρμας, κάθε πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού σε δημόσια δομή ή με ιδιώτη γιατρό πιστοποιημένο στο "Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης". Το ψηφιακό περιβάλλον είναι πολύ φιλικό, και απαιτείται μόνον η χρήση κωδικών Taxisnet, καθώς και η επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ. Ο πολίτης θα επιλέξει γεωγραφική περιοχή και ακολούθως την προτίμησή του για ραντεβού σε δημόσια δομή ή ιδιώτη ιατρό. Μέσα από προσυμπληρωμένα πεδία και δυναμικές λίστες επιλογών, με ελάχιστα κριτήρια αναζήτησης και μόνο με τέσσερα "κλικ", θα έχει τη δυνατότητα να κλείσει ραντεβού με ιατρό σε ημέρα και ώρα που επιθυμεί. Θα λαμβάνει SMS επιβεβαίωσης, ενώ θα έχει τη δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης του ραντεβού έως και την προηγούμενη ημέρα. 

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR