Αύξηση 33,6% παρουσίασε ο γενικός δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Φεβρουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, έναντι μείωσης 0,03% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 4,9% έναντι αύξησης 3,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έτσι ώστε να γίνουν κανόνας στην ΕΕ τα βιώσιμα προϊόντα, να ενισχυθούν τα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά και οι καταναλωτές να είναι πλήρως ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι. Η Κομισιόν προτείνει νέους κανόνες ώστε όλα σχεδόν τα φυσικά αγαθά στην αγορά της ΕΕ να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικά καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς ανέφερε ότι "είναι καιρός να τερματιστεί το μοντέλο του “πάρε, φτιάξε, σπάσε και πέταξε” που είναι τόσο επιβλαβές για τον πλανήτη μας, την υγεία και την οικονομία μας".
Στο κύμα ακρίβειας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Φόρουμ "Ο κόσμος που αλλάζει" του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Συγκεκριμένα σημείωσε: "Δε μειώσαμε οριζόντια φορολογικούς συντελεστές στα καύσιμα γιατί προτιμούμε τα μέτρα να είναι στοχευμένα. Προτιμώ τις δυνατότητές μου να τις κατευθύνω σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη", ενώ, ανέφερε ότι "η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα μέτρο στη φαρέτρα μας" αλλά "έχει κόστος, και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση ότι αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές". "Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή".
Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους επιδόματος παιδιού, πριν από το Πάσχα και, πιο συγκεκριμένα, έως τις 21 Απριλίου, σε συνέχεια των σχετικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, νωρίτερα εντός του μήνα.
Σειρά ελέγχων που θα φτάσουν για το 2022 τους 174.300 προβλέπει , μεταξύ των άλλων, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022. Βασική επιδίωξη, ο περιορισμός φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, όπως επίσης και η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών. Σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν 55.000 τηλεφωνικές οχλήσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, θα στείλει 15.000 ηλεκτρονικά μηνύματα με φόρους κατ' εκτίμηση, θα απενεργοποιήσει τα ΑΦΜ εξαφανισμένων εμπόρων, θα πραγματοποιήσει ηλεκτρονικούς ελέγχους για τον έλεγχο αποδείξεων ταμειακών μηχανών και μέσω σάρωσης QRcode ενώ οι ελεγκτές θα ξεκινήσουν επιτόπιους ελέγχους με laptop και θα εκδίδουν αυτόματα στους ελεγχόμενους τα αποτελέσματα του ελέγχου.
Nέα ηλεκτρονική υπηρεσία τέθηκε σε λειτουργία από τον e-ΕΦΚΑ με στόχο τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των εργαζομένων με τον φορέα για θέματα που αφορούν στον έλεγχο της ανασφάλιστης (αδήλωτης και υποδηλωμένης) εργασίας. Συγκεκριμένα, μέσω της υπηρεσίας "Καταγγελία εργαζόμενου – Δήλωση Απασχόλησης", στην ενότητα «Μισθωτοί» στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να υποβάλουν ηλεκτρονικά την καταγγελία τους για διεκδίκηση ενσήμων λόγω μη ή ελλιπούς ασφάλισης. Η συγκεκριμένη υπηρεσία απευθύνεται στους εργαζόμενους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν έχουν ασφαλιστεί ορθά από τον εργοδότη τους και επιθυμούν να διεκδικήσουν την ασφαλιστική τακτοποίησή τους.
Τη δυνατότητα να λάβουν δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 250.000 ευρώ ή έως το 25% του τζίρου τους μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Covid 19 (Γ' κύκλος) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας - HDB έχουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 1.000.000 ευρώ. Ειδικότερα, στα δάνεια που χορηγούνται μέσω του συγκεκριμένου ταμείου παρέχεται εγγύηση ύψους 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με το μέγιστο ποσοστό διασφαλίσεων που ενδέχεται να ζητηθούν από τις τράπεζες να διαμορφώνεται σε μόλις 20%. Οι δανειοδοτήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και υπολείπονται περίπου 300 εκατ. ευρώ προς διάθεση. Για την συμμετοχή στο Ταμείο οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση αρχικά στο https://ependyseis.gr/mis και στη συνέχεια να απευθυνθούν στην τράπεζα της επιλογής τους.
Εκδόθηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ με την οποία ενεργοποιείται η έκπτωση στους φορολογούμενους για ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Συγκεκριμένα, στη λίστα γιατροί, δικηγόροι, υπηρεσίες επισκευής ακινήτων, κομμωτήρια, και ψυχαγωγία αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την 1-1-2022 οι φορολογούμενοι που θα λαμβάνουν e-αποδείξεις από κλάδους με ροπή στη φοροδιαφυγή θα έχουν έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα που ανέρχεται στο 30% της πραγματοποιούμενης δαπάνης.
Αναλυτικά το ΦΕΚ B 1369/2022
Έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 910 εκατ. ευρώ παρουσιάζεται την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, έναντι στόχου για έλλειμμα 2 δισ. 4 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 3 δισ. 268 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 840 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 239 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1 δισ. 497 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.
Το τέλος της υποχρέωσης υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών από τις επιχειρήσεις φέρνει απόφαση της ΑΑΔΕ. Για το 2021 και στο εξής, η σχετική υποχρέωση πληροφόρησης καλύπτεται από τις διαβιβάσεις δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Ειδικότερα, για το 2021: Οι επιχειρήσεις διαβιβάζουν υποχρεωτικά στην myDATA τα απαιτούμενα δεδομένα των εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, που έχουν εκδώσει, έως τις 27 Μαΐου 2022. Στη συνέχεια, με βάση την εικόνα των ηλεκτρονικών βιβλίων τους, όπως θα έχει διαμορφωθεί από τη διαβίβαση στην myDATA των παραστατικών από τους προμηθευτές τους, διαβιβάζουν τυχόν αποκλίσεις παραστατικών εξόδων, από τις 10 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2022.
Αναλυτικά η απόφαση της ΑΑΔΕ