Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουαρίου 2022 από Τίρανα

  • Mar 03, 2022

Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα, εξέδωσε το Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουαρίου 2022, το οποίο περιλαμβάνει ειδήσεις οικονομικού, εμπορικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Συνημμένα θα βρείτε αναλυτικά το δελτίο.

Περισσότερα


Eurostat: Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφει τον Φεβρουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ στο 5,8%, στο 6,3% στην Ελλάδα

  • Mar 03, 2022

Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφει τον Φεβρουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, ο οποίος διαμορφώνεται στο 5,8%, από 5,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε στη δημοσιότητα. Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ είναι η αύξηση στις τιμές της ενέργειας τον Φεβρουάριο (31,7%, έναντι 28,8% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (4,1%, έναντι 3,5% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,0%, έναντι 2,1% τον Ιανουάριο) και τις υπηρεσίες (2,5%, έναντι 2,3% τον Ιανουάριο). Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,3% τον Φεβρουάριο, έναντι 5,5% τον Ιανουάριο.

Περισσότερα


Τέλος οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους από το Σάββατο 5/3/2022

  • Mar 03, 2022

Την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εισηγήθηκε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό. Σε συνέχεια, της συνεδρίασης της Επιτροπής, το υπουργείο ανακοίνωσε πως δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους αν και παραμένει ως ισχυρή σύσταση η χρήση της σε ανοιχτούς χώρους με συνωστισμό καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα. Έτσι, τέλος οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους από το Σάββατο 5 Μαρτίου για όλους. Τα λοιπά μέτρα για τους ανεμβολίαστους διατηρούνται σε ισχύ.

Περισσότερα


Υπ. Εργασίας: Νέα εποχή στην κατάρτιση με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης

  • Mar 03, 2022

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα προγράμματα κατάρτισης "νέας γενιάς" του ΟΑΕΔ που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς χτες εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. του Οργανισμού οι πρώτες δράσεις. Μέσα στον Μάρτιο, θα δημοσιευθούν οι προσκλήσεις παρόχων κατάρτισης και πιστοποίησης για δύο προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων 80.000 ανέργων σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης, με έμφαση σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, τα οποία θα οδηγούν σε πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα


ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι και πρόστιμα για φαινόμενα αισχροκέρδειας

  • Mar 03, 2022

Ελέγχους σε καθημερινή βάση στις τιμές των αγαθών πραγματοποιεί η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και σε περιπτώσεις, που παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας, επεμβαίνει επιβάλλοντας τα οριζόμενα - από την κείμενη νομοθεσία - πρόστιμα. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υπηρεσία πραγματοποιεί ελέγχους σε πολλαπλούς τομείς, όπως: αλευροβιομηχανίες, οπωρολαχανικά, καύσιμα, κρέατα, σούπερ μάρκετ καθώς επίσης και στις τιμές πώλησης των μασκών προστασίας και των τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού COVID-19. Σύμφωνα με την υπηρεσία, "από τους μέχρι στιγμής ελέγχους έχουν προκύψει και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ".

Περισσότερα


Υπ. Εργασίας: Στις 4 Μαρτίου νέα καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 1.989 δικαιούχους

  • Mar 03, 2022

Αύριο, Παρασκευή, 4 Μαρτίου, καταβάλλεται το ποσό των 770.712,00 ευρώ για 1.989 πληρωμές δικαιούχων. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι πληρωμές αφορούν: α) σε εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή κατά τον μήνα Ιανουάριο (υπόλοιπα) και Φεβρουάριο 2022 για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 742.848,00 ευρώ. Συνολικά 1.935 πληρωμές δικαιούχων και β) σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Ιανουάριο 2022 (υπόλοιπα), ύψους 27.864,00 ευρώ. Συνολικά 54 πληρωμές δικαιούχων.

Περισσότερα


ΙΟΒΕ: Σταθερότητα του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο 2022

  • Mar 02, 2022

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε τον Φεβρουάριο στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα, στις 114 μονάδες (από 114,2 μονάδες), κοντά στο ιστορικά μέγιστο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών. Όπως επισημαίνεται, τα αποτελέσματα της τρέχουσας έρευνας δεν έχουν επηρεαστεί από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν στις κατασκευές και τις υπηρεσίες, ενώ επιδεινώθηκαν στο λιανικό εμπόριο και τη βιομηχανία. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε περαιτέρω ελαφρά.

Περισσότερα


ΥΠΑΝ: Σε διαβούλευση μέχρι τις 14 Μαρτίου το σχέδιο νόμου για την προστασία των καταναλωτών και τις εκπτώσεις

  • Mar 02, 2022

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε, μέχρι τις 14 Μαρτίου, από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το σχέδιο νόμου για την προστασία των καταναλωτών και τις εκπτώσεις. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτελεί προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην νομοθεσία της ΕΕ και ορίζει μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών και την επιβολή πρόσθετων υποχρεώσεων στις επιγραμμικές αγορές (πλατφόρμες). Ειδικά για τις εκπτώσεις και τις προσφορές, προβλέπονται τακτικές εκπτώσεις από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Ενώ, οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Περισσότερα


IHS Markit: Μικρή επιβράδυνση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Φεβρουάριο

  • Mar 02, 2022

Οι επιχειρησιακές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα εξακολούθησαν να βελτιώνονται τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα δεδομένα της τελευταίας έρευνας PMI. Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index - PMI) έκλεισε τον Φεβρουάριο στις 57,8 μονάδες, τιμή ελάχιστα χαμηλότερη από τις 57,9 μονάδες του Ιανουαρίου. Η τιμή, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, υπέδειξε την ασθενέστερη συνολική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα μετά τον περασμένο Ιούλιο, αλλά έντονη, σε γενικές γραμμές, αύξηση στο πλαίσιο των 22 ετών ιστορίας της έρευνας. Από το ξεκίνημα της έρευνας, τον Μάιο του 1999, ο δείκτης PMI κυμαίνεται στις 50,1 μονάδες.

Περισσότερα


Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούν για τους κινδύνους από τον πόλεμο στην Ουκρανία

  • Mar 02, 2022

Οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι επισπεύδουν τις προσπάθειες για την παροχή επιπρόσθετης βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, ενώ προειδοποίησαν για τον κίνδυνο «σημαντικής διάχυσης» των επιπτώσεων του πολέμου σε άλλες χώρες. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας υπογράμμισαν ότι οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται, κάτι που απειλεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, ενώ η αναστάτωση στις χρηματαγορές μπορεί να επιδεινωθεί σε περίπτωση που ο πόλεμος συνεχιστεί.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR