Νέο ρεκόρ καταγράφει ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ με 5,1% τον Ιανουάριο του 2022, από 5% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη για τον Ιανουάριο είναι, σύμφωνα με τη Eurostat, η ενέργεια (28,6%, έναντι 25,9% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (3,6%, έναντι 3,2% τον Δεκέμβριο), τις υπηρεσίες (2,4%, σταθερό σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,3%, έναντι 2,9% τον Δεκέμβριο). Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί τον Ιανουάριο στο 5,5% από 4,4% το Δεκέμβριο του 2021.
Ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων επιχειρήσεων για τον Γ' κύκλο του προγράμματος δημιουργίας 7.000 νέων θέσεων εργασίας για ανέργους 30 ετών και άνω στις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες της χώρας (Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας), με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους 50 ετών και άνω. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, η διάρκεια της επιδότησης είναι 12 μήνες και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 44.000.000 ευρώ.
Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα "Ανακαθορισμός του χρόνου επικαιροποίησης των δημοσιοποιημένων καταστάσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα έτη 2020, 2021 και 2022" (ΦΕΚ: Β 304 /31-1-2022). Με τις διατάξεις της απόφασης προβλέπεται οι καταστάσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ που έχουν δημοσιοποιηθεί να επικαιροποιηθούν μέχρι την 30ή Ιουνίου 2022.
Η EnterpriseGreece διοργανώνει το πρόγραμμα ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της επιχειρηματικής επιτάχυνσης καινοτόμων τεχνολογικών επιχειρήσεων, με τίτλο "Thriving Global Silicon Valley Program". Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της εξαγωγικής δυναμικής υφιστάμενων και νέων καινοτόμων τεχνολογικών επιχειρήσεων. Αιτήσεις συμμετοχής έως τις 7 Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Τον τρόπο χορήγησης των ειδικών αδειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, όταν νοσούν από κορονοϊό είτε οι ίδιοι είτε τα παιδιά τους, κατ' εφαρμογή των άρθρων 61 και 62 του Ν. 4886/2022, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ρυθμίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με δύο αποφάσεις. Δείτε τις νέες προβλέψεις σε περίπτωση νόσησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από κορωνοϊό εδώ.
Την επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ. Αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, δήλωσε ότι τον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών έδωσε 400 εκ. ευρώ για την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου σημειώνοντας ότι μπορεί αυτό το ποσό να μην καλύπτει το σύνολο της αύξησης του κόστους της ενέργειας, αλλά μέρος αυτής. "Επειδή υπάρχει αυτή η κρίση, καλύπτουμε ένα κομμάτι της αύξησης του κόστους στο ενεργειακό πεδίο και αυτό θα το κάνουμε και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την παράταση, κατά 15 ημέρες, της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης "Εξοικονομώ 2021". Η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι στις 15 Φεβρουαρίου 2022 για τις αιτήσεις μονοκατοικιών/μεμονωμένων διαμερισμάτων. Η χορήγηση της παράτασης κρίνεται αναγκαία λόγω των έκτακτων συνθηκών στη δημόσια διοίκηση που έχουν προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον της Covid – 19 και τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.
Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Τσακλόγλου, παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022, η προθεσμία για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών που προβλέπει την τμηματική καταβολή έως και 72 μηνιαίες δόσεις για τον ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση αυτή μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που προέκυψαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, εξαιτίας της λήψης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αύξηση 22,1% σημείωσε ο κύκλος εργασιών στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, τον περασμένο Νοέμβριο και ανήλθε σε 2,86 δισ. ευρώ, από 2,35 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο 2020 και αύξηση 1,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,81 δισ. ευρώ. Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, με εξαίρεση τα οχήματα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ο κύκλος εργασιών το γ' τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 5,51 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,9% σε σχέση με το γ' τρίμηνο 2020, όπου είχε διαμορφωθεί σε 5,11 δισ. ευρώ και αύξηση 12,1% σε σχέση με το β' τρίμηνο 2021, όπου είχε διαμορφωθεί σε 4,92 δισ. ευρώ.