Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Ευρωζώνη: Σημαντική μείωση πληθωρισμού στο 5,5% τον Ιούνιο, στο 2,8% η Ελλάδα

  • Jul 20, 2023

Σημαντική υποχώρηση στο 5,5% σημείωσε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Ιούνιο του 2023, από 8,6% τον Ιούνιο του 2022, ενώ πιο χαμηλά κινήθηκε και σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, Μάιο 2023, όταν είχε διαμορφωθεί σε 6,1%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 6,4% τον Ιούνιο του 2023, από 7,1% τον Μάιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,6%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα χαμηλότερα ποσοστά σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (1,0%), το Βέλγιο και την Ισπανία (από 1,6%) ενώ και η Ελλάδα ήταν στις χώρες με χαμηλά ποσοστά καταγράφοντας 2,8%. Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (19,9%), τη Σλοβακία (11,3%) και την Τσεχία (11,2%).

Περισσότερα


Αριθμός ρεκόρ στις ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας το πρώτο 6μηνο

  • Jul 18, 2023

Δυναμική επιστροφή κάνουν οι επιχειρήσεις στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην οικονομία, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία εξαμήνου του ΓΕΜΗ καταγράφεται αριθμός ρεκόρ – σε σχέση με τα τελευταία χρόνια – στις ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ συγκρατείται η πορεία των διαγραφών. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 14 Ιουλίου εκκίνησαν 32.531 επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν εκκινήσει 27.190 επιχειρηματικές δραστηριότητες και στον αντίποδα, το ίδιο διάστημα, οι επιχειρήσεις που εμφανίζονται να είναι σε πτώχευση, διακοπή (Δ.Ο.Υ.), λύση – εκκαθάριση, υπό εκκαθάριση, διαδικασία συνδιαλλαγής, διαγραφή, διαγραφή λόγω συγχώνευσης, αναγκαστική διαχείριση και διαγραφή λόγω διάσπασης είναι 7.541, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 8.708.
Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εντυπωσιακή άνοδο που καταγράφεται στις εγγραφές επιχειρήσεων σε σχέση με τις διαγραφές, δήλωσε: «Τα μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, ως αντιστάθμισμα των αρνητικών συνεπειών αλλεπάλληλων κρίσεων στην ελληνική οικονομία, αλλά και η εμπειρία των επιχειρηματιών από τα χρόνια της κρίσης, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανθεκτικές σε εξωτερικές επιδράσεις. Το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του έτους 4.424 νέες επιχειρήσεις – έναντι 1.546 που έκλεισαν – δείχνει αυξημένη εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και διάθεση ανάληψης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Ως ΕΒΕΑ ενισχύουμε αυτή τη δυναμική, υποστηρίζοντας νέες επιχειρήσεις στο ξεκίνημά τους, μέσω της Θερμοκοιτίδας μας, παρέχοντας δυνατότητες ενημέρωσης και εκπαίδευσης στα μέλη μας, καθώς και ευκαιρίες δικτύωσης και διείσδυσης σε αγορές του εξωτερικού, με πλήθος εμπορικών αποστολών. Εξίσου ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των νέων συστάσεων που δεν αφορά ατομικές επιχειρήσεις, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα. Πρόκειται για ένα στοιχείο που σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση από την επιχειρηματικότητα ανάγκης στην επιχειρηματικότητα με κίνητρο την αξιοποίηση ευκαιριών. Όσο περισσότερο η τάση αυτή εδραιώνεται, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για την οικονομία και την απασχόληση».

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 8,3% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων το α’ τρίμηνο εφέτος

  • Jul 18, 2023

Αύξηση κατά περίπου 7,5 δισ. ευρώ ή 8,3% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας της χώρας το α’ τρίμηνο εφέτος και ανήλθε σε 97.564.300 χιλ. ευρώ, έναντι των 90.100.078 χιλ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες (61,9%). Τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών (7,1%), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού (20,2%).

Περισσότερα


Μπαράζ ελέγχων αρχίζει η ΑΑΔΕ σε όλους όσοι δήλωσαν το 2021 οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

  • Jul 18, 2023

Μπαράζ ελέγχων αρχίζει η ΑΑΔΕ σε όλους όσοι δήλωσαν το 2021 οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Πρόκειται για 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι θα περάσουν από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, καθώς, σύμφωνα με στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής υπάρχουν (άγνωστος ακόμη αριθμός) περιπτώσεις που υποκρύπτουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή.  Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις του 2021, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, σχεδόν επτά στους δέκα επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενους, αλλά και έξι στα δέκα νοικοκυριά εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.

Περισσότερα


Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Τελευταία παράταση για την υλοποίηση παρεμβάσεων από τους ωφελούμενους

  • Jul 18, 2023

Παρατείνεται, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη έως την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία που έχουν οι ωφελούμενοι για την υλοποίηση των παρεμβάσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, πρόκειται για την τελευταία παράταση που δίνεται, βάσει των δεσμεύσεων που υπάρχουν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ 2014-2020 και Ταμείο Ανάκαμψης) του προγράμματος.

Περισσότερα


Θ. Σκυλακάκης: ελληνικές πρώτες ύλες μπορούν να στηρίξουν την ευρωπαϊκή αυτονομία

  • Jul 13, 2023

«Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΕ για στρατηγική αυτονομία και μπορεί να συμβάλλει, με την εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών και σπάνιων γαιών που υπάρχουν στο υπέδαφός της, σε αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης προσερχόμενος στο ‘Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας. Σημείωσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βωξίτη στην ΕΕ, ενώ σημαντικό είναι το δυναμικό της χώρας σε αντιμόνιο, καθώς και σε στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπαταριών (νικέλιο, κοβάλτιο και μαγγάνιο) και ότι η εξόρυξη σπάνιων γαιών και κρισίμων-στρατηγικών μετάλλων θα μπορούσε να διευκολυνθεί από το Σχέδιο REPowerEU, το οποίο σχεδιάζεται έτσι ώστε να συμβάλλει και σε πρόσθετες επενδύσεις στον τομέα των μπαταριών.

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

  • Jul 11, 2023

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφει ο πληθωρισμός Ιουνίου καθώς αυξήθηκε κατά μόλις 1,8% έναντι αύξησης 12,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον μήνα Ιούνιο, σε σύγκριση με τον Μάιο 2023 παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Περισσότερα


Μπαράζ ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας

  • Jul 10, 2023

Εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους συνεχίζει να διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Στόχος είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, η προστασία των εργαζομένων, η συνεπής εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ελέγχων, κατά το έτος 2023, θα ξεπεράσει τον αρχικό στόχο των 66.000 ελέγχων. Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, «η εντατικοποίηση και ποσοτική αύξηση των ελέγχων αποτυπώνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο που υλοποιείται για το τρέχον έτος από την Επιθεώρηση Εργασίας. Παράλληλα, με τον αυξημένο ετήσιο στόχο των 66.000 ελέγχων, που φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί, μέχρι το τέλος της χρονιάς, βασικά ζητούμενα είναι η ποιοτική αναβάθμιση και η πραγματοποίηση στοχευμένων ενεργειών τόσο στο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων όσο και σε αυτό της υγείας και της ασφάλειας».

Περισσότερα


Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 14 Ιουλίου 2023

  • Jul 10, 2023

Συνολικά 54,7 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 43.800 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου 2023. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του: Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν, την περίοδο 10 έως 14 Ιουλίου 2023, 17,2 εκατ. ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές: 13 εκατ. ευρώ σε 14.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων, 16 εκατ. ευρώ σε 14.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, 1,5 εκατ. ευρώ σε 2.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας, 7 εκατ. ευρώ σε 13.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Περισσότερα


ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 15,4% των εξαγωγών τον Μάιο

  • Jul 10, 2023

Σημαντική μείωση των εξαγωγών καταγράφηκε τον Μάιο, με την επίδοση της χώρας ωστόσο στο πεντάμηνο να παραμένει σε θετική τροχιά, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ειδικότερα, η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών, κατά το μήνα Μάιο 2023 ανήλθε στο ποσό των 4.062,6 εκατ. ευρώ έναντι 4.802,4 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022 παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 15,4%.  Το ίδιο διάστημα, η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 7.004,2 εκατ. ευρώ έναντι 8.106,6 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022 παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 13,6%. Ως εκ τούτου, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Μάιο 2023 ανήλθε σε 2.941,6 εκατ. ευρώ έναντι 3.304,2 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 11,0%.

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR