Με ένα νέο πακέτο μέτρων ύψους 395 εκ. ευρώ στηρίζει η κυβέρνηση για τον Ιανουάριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργειας. Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για αυτόν τον μήνα θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές ρεύματος κύριας κατοικίας και τον Φεβρουάριο θα επανεξεταστεί η κατάσταση. Στα νοικοκυριά η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και στις επιχειρήσεις οριζόντια. Σημειώνεται ότι οι πόροι των νέων μέτρων στήριξης προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ η οποία προβλέπει ότι από 1-2-2022 θα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.
Αναλυτικά το ΦΕΚ 32/Β/8-1-2022
Ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως και τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το νόμο, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, 16 Ιανουαρίου, με το πλαίσιο του ωραρίου λειτουργίας της Κυριακής να καθορίζεται από 11.00 έως 20.00.
Το χάρτη της Ελλάδας για τη χορήγηση περιφερειακών ενισχύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027 στο πλαίσιο των αναθεωρημένων κατευθυντήριων γραμμών για τις περιφερειακές ενισχύσεις ("ΚΓΠΕ"), ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών. Οι κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα για την περίοδο 2022-2027 είναι αυξημένες κατά 5-25% συγκριτικά με τα ποσοστά που ισχύουν στην προηγούμενη περίοδο, με τα νέα ποσοστά να φτάνουν δυνητικά έως 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές επιχειρήσεις.
Αύξηση 63,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές για τον Νοέμβριο σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, ενώ για το ίδιο διάστημα και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 47,2%. Παράλληλα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά τον μήνα Νοέμβριο παρουσίασε αύξηση 93,1%, ενώ κατά το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021 αυξήθηκε σε ποσοστό 29,9%. Πιο αναλυτικά, η συνολική αξία των εισαγωγών, κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021 ανήλθε στο ποσό των 6.666,5 εκατ. ευρώ έναντι 4.081,8 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020 παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 63,3%. Η συνολική αξία των εξαγωγών, κατά τον μήνα Νοέμβριο 2021 ανήλθε στο ποσό των 3.896,3 εκατ. ευρώ έναντι 2.647,3 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020 παρουσιάζοντας αύξηση 47,2%.
Στα 47 ευρώ ορίστηκε το πλαφόν, δηλαδή η ανώτατη τιμή στην τιμή του μοριακού (PCR τεστ). Η τιμή αυτή αναλύεται σε 35 ευρώ για την ανάλυση του δείγματος και σε 12 ευρώ για την δειγματοληψία από τις ιδιωτικές δομές υγείας. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρεται συγκεκριμένα: "Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τις ιδιωτικές κλινικές ότι από την Πέμπτη 06/01/2022 τροποποιούνται τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης (πλαφόν) για το διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ως εξής: Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ. Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα (12) ευρώ".
Τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρούνται στην μετάλλαξη "Όμικρον" υποχρεώνουν σε αλλαγή του τρόπου χορήγησης του πιστοποιητικού νόσησης, ανακοίνωσε χθες κατά την ενημέρωση για το άνοιγμα των σχολείων ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν την θετικότητα με PCR. Προκειμένου για αναρρωτική άδεια από την εργασία αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να το αποδέχονται.
Με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ προς τους πολίτες, συστάθηκαν δύο νέες διευθύνσεις με αποφάσεις του Διοικητή Γ. Πιτσιλή. Οι δυο νέες διευθύνσεις υπάγονται απευθείας στον Διοικητή και είναι η Διεύθυνση Επικοινωνίας και η Διεύθυνση Εξυπηρέτησης του Πολίτη.
Φθηνότερη για όλους τους πολίτες είναι από την 1η Ιανουαρίου η κινητή και η καρτοκινητή τηλεφωνία, καθώς τέθηκε σε ισχύ το νέο, ενιαίο και σταθερό τέλος κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας ύψους 10%, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για την υλοποίηση, εκ μέρους των Υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του μέτρου που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Αναλυτικά, στην κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων σημειώνεται ότι: "Τα νέα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας ισχύουν αυτόματα, για κάθε σύνδεση κινητού που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του πολίτη. Αφορά σε όλες τις συνδέσεις, είτε, δηλαδή, πρόκειται για συμβόλαια, είτε για καρτοκινητά".
Στα 14 δισ. ευρώ εκτιμάται η συνολική αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου B-C (προϊόντα και υπηρεσίες) για το 2021, σύμφωνα με εξαμηνιαία έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Με βάση εκτιμήσεις ειδικών αναμένεται το 2021 να είναι μια χρονιά ρεκόρ για το ηλεκτρονικό εμπόριο B-C με συνολικές πωλήσεις (σε προϊόντα και υπηρεσίες) περίπου 14 δισ. ευρώ, τουλάχιστον 15.000 ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν πλέον οργανωμένο κανάλι ψηφιακών πωλήσεων και αρκετά ηλεκτρονικά καταστήματα να έχουν σημαντικές online ετήσιες πωλήσεις πάνω από τα 10 εκ. ευρώ.