Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση

"Μηχανισμός Έγκαιρης Προειδοποίησης": Βήμα βήμα η διαδικασία για τη ρύθμιση των οφειλών νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων

  • Dec 09, 2021

Την ενεργοποίηση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του "Μηχανισμού Έγκαιρης Προειδοποίησης", στο πλαίσιο του Νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.  Ο Μηχανισμός υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και εφαρμόζεται σε εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019. Η έγκαιρη προειδοποίηση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, "αποτελεί μια καινοτόμο διαδικασία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία αποσκοπεί στον εντοπισμό περιστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε αφερεγγυότητα. Και τούτο με σκοπό την πρόληψη της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων".
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Περισσότερα


Eurostat: Τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη κατέγραψε η Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2021 (+13,4%)

  • Dec 08, 2021

Τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη κατέγραψε η Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2021 (+13,4%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το τρίτο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 3,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 4,1% στην ΕΕ, μετά από αύξηση 14,4% στη ζώνη του ευρώ και 13,8% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2021 κατά 2,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,1% στην ΕΕ. Στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%. «Παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις νέες προκλήσεις, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και δυναμική» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Eurostat.
 

Περισσότερα


ΙΝΣΕΤΕ: H Ελλάδα στο top-10 των ευρωπαϊκών προορισμών στις σημαντικότερες τουριστικές αγορές

  • Dec 08, 2021

To ισχυρό brand του ελληνικού τουρισμού επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα έρευνας με θέμα «Tάσεις και προτιμήσεις για διεθνή ταξίδια στις αγορές της Ελλάδας σε Ευρώπη και ΗΠΑ» που διενήργησε η Censuswide για λογαριασμό του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι η Ελλάδα είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός, αφού βρίσκεται στο top-10 των ευρωπαϊκών προορισμών των υπό εξέταση αγορών. Η καλύτερη θέση της Ελλάδας είναι η 2η στην ιταλική αγορά, ενώ είναι 3η στις αγορές του Ην. Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας και 5η σε αυτήν της Αυστρίας.

Περισσότερα


Αδ. Γεωργιάδης: Η αύξηση 18,1% των επενδύσεων αποτελεί, σε απόλυτο αριθμό, την καλύτερη επίδοση της 10ετίας

  • Dec 07, 2021

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με αφορμή την ανακοίνωση του ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο του 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ, δήλωσε: "Παρά την πανδημία, τα στοιχεία του γ’ τριμήνου το κατατάσσουν ως το καλύτερο γ’ τρίμηνο από το 2011 με ιδιαίτερη επίδραση σ’ αυτές τις καλές επιδόσεις του τομέα των επενδύσεων. Ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) κατά 18,1% σε ετήσια βάση αποτελεί, σε απόλυτο αριθμό, την καλύτερή μας επίδοση εδώ και μία 10ετία και θέτει θεμέλια για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη", πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Περισσότερα


Κομισιόν: Χάθηκαν 5,3 δισ. από ΦΠΑ σε έναν χρόνο

  • Dec 03, 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 2019 η Ελλάδα είχε απώλεια 5,3 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη λίστα ελλείμματος συμμόρφωσης για τον ΦΠΑ της  ΕΕ, χάνοντας το 25,8% των εσόδων της. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ρουμανία, που έχασε το 34,9% των εσόδων της από ΦΠΑ. Πάντως, σημειώνεται ότι οι απώλειες ΦΠΑ για τη χώρα μας  το 2018 είχαν υπολογιστεί στο 29%, με το ποσοστό να πέφτει το 2019. Στην τρίτη θέση της λίστας εθνικού  ελλείμματος συμμόρφωσης προς τον ΦΠΑ βρίσκεται η Μάλτα με 23,5. Στον αντίποδα,  τα μικρότερα ελλείμματα ΦΠΑ παρατηρήθηκαν στην Κροατία (1,0 %), τη Σουηδία (1,4%) και την Κύπρο (2,7%).

Περισσότερα


e-ΕΦΚΑ: Σε ισχύ η ρύθμιση των 72 δόσεων

  • Dec 03, 2021

Σε ισχύ τέθηκε από χθες η νέα ρύθμιση για τους πληγέντες από την πανδημία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η οποία επιτρέπει τον διακανονισμό των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις. Η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και να έχουν διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο.

Περισσότερα


ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 6,7% εφέτος και 4,8% το 2022 για την Ελλάδα

  • Dec 02, 2021

Ανάπτυξη 6,7% εφέτος και 4,8% το 2022, προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ενώ για το 2023 εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,9%. Η ισχυρή ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Οργανισμό, προβλέπεται καθώς η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης ενισχύουν τα εισοδήματα και τις επενδύσεις, ενώ η κρατική στήριξη θα συνεχίσει - σε περιορισμένη έκταση - και το 2022 να στηρίζει τα εισοδήματα και την κατανάλωση, με περαιτέρω ώθηση να δίνεται από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την αρχή του νέου έτους. Οι εξαγωγές θα ενισχυθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και του παγκόσμιου τουρισμού.

Περισσότερα


Eurostat: Στο επίπεδο-ρεκόρ του 4,9% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

  • Dec 01, 2021

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό του λόγω της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,9% τον Νοέμβριο του 2021, από 4,1% τον Οκτώβριο. Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη για τον Νοέμβριο είναι, σύμφωνα με τη Eurostat, η ενέργεια (27,4%, έναντι 23,7% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (2,7%, έναντι 2,1% τον Οκτώβριο), τα μη βιομηχανικά αγαθά ενέργειας (2,4%, έναντι 2,0% τον Οκτώβριο) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ & καπνός (2,2%, έναντι 1,9% τον Οκτώβριο). Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί το Νοέμβριο στο 4,3% από 2,8% τον Οκτώβριο.

Περισσότερα


Κ. Χατζηδάκης: Οι οκτώ μεγάλες αλλαγές στον ΕΦΚΑ

  • Dec 01, 2021

Παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο. Στόχος ο εκσυγχρονισμός του ταμείου και η εξυπηρέτηση του πολίτη, από έναν Οργανισμό που σήμερα συγκεντρώνει το 48% των παραπόνων των πολιτών προς τον Συνήγορο του πολίτη.

Αναλυτικά η παρουσίαση των βασικών αρχών του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

Περισσότερα


Κατατέθηκε η τροπολογία για το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες

  • Dec 01, 2021

Οι όροι και η διαδικασία για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, πριν από το τέλος του έτους, σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την περασμένη εβδομάδα, καθορίζονται με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας "Σύσταση και οργάνωση ΝΠΙΔ, με την επωνυμία "Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας", στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας".

Περισσότερα


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR