Home Logo

Επιχειρηματική Πληροφόρηση

Επιδότηση ρεύματος: Μετά τις 14 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το βοήθημα έως 600 ευρώ

  • Αρχική
  • Επιχειρηματική Πληροφόρηση
  • Επιδότηση ρεύματος: Μετά τις 14 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το βοήθημα έως 600 ευρώ

Επιδότηση ρεύματος: Μετά τις 14 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για το βοήθημα έως 600 ευρώ

Με βάση τις περσινές φορολογικές δηλώσεις όπως αυτές είχαν υποβληθεί ή τροποποιηθεί μέχρι 1 Μαΐου, θα κριθούν οι δικαιούχοι της αναδρομικής επιδότησης ρεύματος, εκτός αν υποβάλλουν για πρώτη φορά φέτος Ε1. Για επιδότηση φοιτητικής κατοικίας όμως, πρέπει πριν την υποβολή της αίτησης να έχει υποβληθεί πρώτα και το φετινό Ε1.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου μισό μήνα για αιτήσεις, αφού η σχετική πλατφόρμα στο gov.gr αναμένεται να ανοίξει μετά τις 14 Ιουνίου ενώ, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου.

Η οικονομική ενίσχυση αφορά τις επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι στους λογαριασμούς ρεύματος της κύριας κατοικίας τους οι οποίες εκδόθησαν στο διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 –μέχρι 31η Μαίου 2022 εφόσον έχουν κυμαινόμενο τιμολόγιο.

Όπως πρώτο αποκάλυψε το newmoney.gr στην πλατφόρμα θα γίνεται η διόρθωση ονομάτων και διευθύνσεων α΄ κατοικίας, εν σχέσει με το τι αναγράφουν οι λογαριασμοί και τι άλλαξε μέσα στο 2021. Η μεταβολή των στοιχείων της κύριας κατοικίας αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της δήλωσης εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022.

Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί οριστικά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, ειδικά τα στοιχεία κύριας κατοικίας για την 1η Δεκεμβρίου 2021 δεν μπορούν να μεταβληθούν από τον ωφελούμενο.

Η ενίσχυση θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας, με βάση τον αριθμό IBAN, που θα δηλώσει στην πλατφόρμα. Ο καταναλωτής δεν θα χρειάζεται να καταχωρήσει τις χρεώσεις και τις καταναλώσεις, αφού θα αντλούνται απευθείας από τις εταιρείες – παρόχους ενέργειας.

Η οικονομική ενίσχυση κατά 60% χορηγείται στους δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν από ρήτρα αναπροσαρμογής από 30 ευρώ έως 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Δηλαδή το επίδομα θα κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.

Το εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων υπολογίζεται ως το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου. Το οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται ως το άθροισμα του εισοδήματος του υπόχρεου και της συζύγου ή Μέλος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ), με βάση τη φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους που λαμβάνεται υπόψη σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο. Ο αιτών πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος κατά την 1η Μαΐου 2022.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης. Στην τελευταία περίπτωση, ο φορολογούμενος επιβεβαιώνει κατά την υποβολή της αίτησης ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά το φορολογικό έτος 2021.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο που περιγράφεται στο άρθρο 3 της απόφασης.

Κατόπιν της διενέργειας των πληρωμών των ενισχύσεων θα αποστέλλεται αυτοματοποιημένο μήνυμα στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του δικαιούχου που έχει δηλωθεί στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, με το ποσό της ενίσχυσης που του καταβλήθηκε ή ενημέρωση σε περίπτωση απόρριψη της αίτησης.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

banner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner imagebanner image
banner imagebanner imagebanner imagebanner image
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ 176,
    Τ.Κ. 38221 ΒΟΛΟΣ
  • info@cci-magnesia.gr
  • Τηλ.: + 30 2421094700
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • Δευτέρα και Τετάρτη:
    07:00 – 15:00 και 18:00 – 20:00
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή:
    07:00 – 15:00
© 2015 Επιμελητήριο Μαγνησίας     Web Design & Development SGA.GR