Ανησυχία επαγγελματιών για την ψηφιακή κάρτα εργασίας
Το ψηφιακό ωράριο και η υλοποίηση του έργου Ψηφιακής κάρτας εργασίας ήταν το θέμα ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Μαγνησίας το απόγευμα της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Βόλου.
Σε μία κατάμεστη από επιχειρηματίες αίθουσα ο οικονομολόγος, εργασιακός – ασφαλιστικός σύμβουλος κ. Παλαιολόγος Ι. Λιάζος προσπάθησε με αναλυτικό τρόπο να παρουσιάσει το έργο αναφορικά στην απογραφική διαδικασία των επιχειρήσεων (01.11.2022-30.11.2022), τη Δήλωση Μεταβολής Στοιχείων Εργασιακής Σχέσης, τη Ψηφιακή Οργάνωση χρόνου εργασίας και τη Δήλωση Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας.
Ταυτόχρονα, έδωσε παραδείγματα δηλώσεων με διάφορες μορφές απασχόλησης & ωραρίων Ημερολόγιο Πραγματικής Απασχόλησης, για τον τρόπο και τον χρόνο ενημέρωσης ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, για την τήρηση χρονικών ορίων εργασίας και φυσικά, προστίμων– κυρώσεων κατά δέσμια αρμοδιότητα του επιθεωρητή εργασίας με τη νέα Υ.Α. 80016/01.09.2022 & για ψηφιακή κάρτα.
Αριστοτέλης Μπασδάνης: «Να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις για την εφαρμογή του μέτρου»
Μεταφέροντας την αγωνία και τον προβληματισμό των επαγγελματιών που σε σύντομο χρονικό διάστημα καλούνται να εφαρμόσουν στις επιχειρήσεις τους το μέτρο του ψηφιακού ωραρίου εργασίας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, σημείωσε: «Με μία πρώτη ανάλυση, παρατηρούμε διάφορες προκλήσεις και πλεονεκτήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή του έργου, ενώ σύμφωνα με στελέχη επιχειρήσεων, η σωστή εφαρμογή του μέτρου, απαιτεί την κινητοποίηση και συνεργασία πολλών κέντρων αποφάσεων μιας επιχείρησης.
Το νέο πληροφοριακό σύστημα δημιουργεί διάφορους προβληματισμούς, ενώ θα πρέπει να ληφθούν και διάφορα μέτρα από τις επιχειρήσεις για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου.
Στα πλεονεκτήματα σαφώς συγκαταλέγονται η συμβολή του νέου αυτού μέτρου στην προσπάθεια ελέγχου της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας και, επομένως, στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
Το εν λόγω μέτρο δημιουργεί το πλαίσιο για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους, προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων με την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας, και τις επιχειρήσεις που σέβονται τη νομοθεσία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, και μπορεί να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους. Ωστόσο, προκειμένου να οδηγηθούμε στην απαλλαγή των επιχειρήσεων από το γραφειοκρατικό και διοικητικό βάρος που προκαλεί το υφιστάμενο δηλωτικό πλαίσιο, απαιτούνται πολλές επιμέρους διευκρινήσεις και προσδιορισμός λεπτομερειών σχετικά με την ορθολογική εφαρμογή της. Πρέπει να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή υλοποίηση του μέτρου, ενώ, αναπόφευκτα, οδηγούμαστε και στην αναθεώρηση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων.
Ταυτόχρονα, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η υιοθέτηση του μέτρου θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς το Υπουργείο Εργασίας έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ προβλέπονται και υψηλά διοικητικά πρόστιμα.
Οι προβληματισμοί που επίσης προκύπτουν από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του μέτρου, αφορούν σε σχέση με τη μη ορθή χρήση ψηφιακής κάρτας από σφάλμα του εργαζομένου, τον τρόπο απογραφής των εργαζόμενων με μη σταθερό σημείο απασχόλησης, τις δηλωτικές υποχρεώσεις για το δανειζόμενο προσωπικό και τα διευθυντικά στελέχη και την αδικαιολόγητη απουσία εργαζόμενου.
Η εφαρμογή του νέου μέτρου προϋποθέτει την επανεξέταση υφιστάμενων εσωτερικών διαδικασιών των επιχειρήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ευθυγράμμιση με το νέο καθεστώς λειτουργίας, την πρόβλεψη σημαντικών πόρων για την υποστήριξή του, τον έλεγχο της επάρκειας των τεχνολογικών δυνατοτήτων, την εκπαίδευση του προσωπικού, και, σε πολλές περιπτώσεις, την αναθεώρηση του υφισταμένου πλαισίου των εργασιακών σχέσεων της επιχείρησης».