Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας σε δράσεις-κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ανάκαμψη στη Θεσσαλία
“Νέα αρχή για την Θεσσαλία: Το σχέδιο ανάκαμψης” ήταν η θεματική ενότητα στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης στο πλαίσιο του 1ου Thessaly Forum που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βόλου την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.
Μαζί με τον επικεφαλής της μονάδας συμβάσεων στρατηγικής σημασίας Παναγιώτη Σταμπουλίδη και συντονιστή τον δημοσιογράφο Βασίλη Νάνη, ο κ. Μπασδάνης ανέπτυξε το σκεπτικό του αναφορικά στο σχέδιο ανάκαμψης ώστε να ανοίξει και πάλι δρόμος προοπτικής για τη Θεσσαλία.
Όπως σημείωσε ο κ. Μπασδάνης, “η σημερινή μας συνάντηση αποτελεί ένα ορόσημο για την περιοχή μας, καθώς μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά και να χαράξουμε τη στρατηγική που θα μας οδηγήσει σε μια ανθεκτική, βιώσιμη και ακμάζουσα Θεσσαλία.
Παρά τις συντονισμένες και υπεράνθρωπες προσπάθειες της πολιτείας, των τοπικών φορέων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές (γραφειοκρατία, αγκυλώσεις κρατικού μηχανισμού, αναλγησία τραπεζών, έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αποκατάστασης κ.α.). Οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρές και μεσαίες (ΜΜΕ), που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης, επανεκκίνησης και βιωσιμότητας.
Πρέπει να τονιστεί ότι τα έργα αποκατάστασης δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η κατάσταση σε κρίσιμες υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο και οι γέφυρες, παραμένει προβληματική, ενώ η ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία αποτελεί μια άμεση και επιτακτική ανάγκη.
Τα παραπάνω έργα, σε συνδυασμό με κομβικά έργα που έχουν παραμείνει στάσιμα για πολλά χρόνια, -χαρακτηριστικό παράδειγμα η ολοκλήρωση του ενός και μοναδικού Περιφερειακού δρόμου στο Βόλο που αναμένουμε από πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004!- έχουν οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση της περιοχής. Οι επιπτώσεις, όμως, δεν είναι μόνο υλικές. Η εικόνα της καταστροφής έχει πλήξει και τη φήμη της Θεσσαλίας, δημιουργώντας επιπλέον εμπόδια στις προσπάθειες ανασυγκρότησης.
Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να υλοποιηθούν έργα θωράκισης, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες, από μελλοντικές φυσικές καταστροφές. Αυτά τα έργα δεν είναι πολυτέλεια· είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Το πρώτο κύμα κρατικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, αν και αναγκαίο, αποτέλεσε μόνο την αρχή. Η ένταξη όλων των πληττόμενων περιοχών και επιχειρήσεων σε μια συμπληρωματική πρόσκληση για την «Ενίσχυση Επιχειρήσεων που Επλήγησαν από την Κακοκαιρία DANIEL στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» είναι ήδη δέσμευση του Υπουργείου και αναμένεται να προκηρυχθεί τον Απρίλιο του 2025.
Ωστόσο, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και πιο σύνθετες. Είναι σαφές ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο, πολυδιάστατο και στρατηγικό σχέδιο ανάκαμψης που θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα, θα προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα θωρακίζει την τοπική οικονομία απέναντι σε μελλοντικούς κινδύνους.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ανθεκτικότητα των ΜΜΕ και η ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε κρίσεις πρέπει να αποτελέσουν βασική προτεραιότητα. Για τον σκοπό αυτό, προτείνουμε να εστιάσουμε σε τέσσερις κρίσιμους πυλώνες:
Εξάλλου, τα θέματα της ανακατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία, αλλά και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο λιμάνι μετά τον καταστροφικό Daniel έθεσε στον Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών Χρήστο Σταικούρα κατά την συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Συνεδρίου.
Την ίδια ώρα, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Σεραφείμ Μαουσίδης μετέβη στη Λάρισα, προσκεκλημένος του οικείου Επιμελητηρίου, όπου η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως προχώρησε σε σημαντικές ανακοινώσεις αναφορικά στην ενίσχυση της απασχόλησης.
Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε τρεις συγκεκριμένες δέσμες μέτρων, ύψους 109 εκατομμυρίων ευρώ, ειδικά σχεδιασμένες για την ενίσχυση της απασχόλησης κι επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλίας, που έχει πληγεί από τις φυσικές καταστροφές.
Αναλυτικά οι δράσεις για ενίσχυση της απασχόλησης στη Θεσσαλία
Πρόγραμμα δημιουργίας 5.000 θέσεων εργασίας
Στόχος η δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για ανέργους όλων των ηλικιών.
Επιδότηση: Η επιχορήγηση καλύπτει έως 75% του μισθού και των εισφορών (έως 1.250 ευρώ μηνιαία) για διάστημα 8 μηνών.
Προϋπολογισμός: 90 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόγραμμα δημιουργίας 1.000 νέων επιχειρήσεων
Στόχος η δημιουργία 1.000 νέων επιχειρήσεων από ανέργους όλων των ηλικιών.
Επιδότηση: Συνολική επιχορήγηση 14.800 ευρώ ανά επιχείρηση για 12 μήνες, σε 3 δόσεις.
Προϋπολογισμός: 14,8 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής
Στόχος: 500 θέσεις για νέους 18-30 ετών
Εστίαση: Σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον
Επιδότηση: Η ΔΥΠΑ θα καταβάλει τον κατώτατο μισθό για 7 μήνες (πλήρης επιδότηση)
Προϋπολογισμός: 4,2 εκατομμύρια ευρώ.
Λάθος όνομα χρήστη ή κωδικός πρόσβασης.
Παρακαλώ δοκιμάστε ξανά.
Δεν είστε ταμειακά ενήμερος.